Slučaj “Šantić” ide na Sud u Strasbourg?

Duje Šantić

Naime, kako je za Dnevni list i sam potvrdio sin generala Šantića Duje, on je već angažirao pravi tim koji će ispitati postoji li mogućnosti i osnove za podizanje tužbe.

- Već 19 godina proživljavam sve i svašta, neki obećavaju pa ništa ne urade, drugi niti ne pokušavaju. Zaista više ne mogu, izgubio sam povjerenje u sustav i iduća instanca na koju ću se obratiti jest Sud za ljudska prava u Strasbourgu, kaže Duje.

Izgubljeno povjerenje

On je mnogo puta do sada pokušavao i apelirao na sve relevantne institucije da se na pravi način angažiraju na pronalasku njegovog oca i otkrivanju istine. Međutim, do 2013. godine njegovi apeli nisu padali na plodno tlo. Tada se u cijelu priču uključuje Federalna uprava policije, pokreće istragu, istu završava te podiže prijavu protiv nekoliko osoba.

- Sve to dalo mi je nadu, osobito kada su se počeli pojavljivati svjedoci koji su svjedočili o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci mog oca. Uvijek sam to govorio i sada ću ponoviti - želim samo dostojno pokopati oca, istaknuo je Duje.

Nadalje, navodi kako je silno razočaranje za njega i obitelj Šantić bilo kada je posljednjih dana u javnost procurila informacija kako nema službenih informacija da se u bačvi pronađenoj na lokaciji Grabeža kod Bihaća uopće nalaze ljudski ostaci.

- Sve to doznajemo na 19. obljetnicu nestanka mog oca. Pa tko je ovdje lud i tko se to igra s ljudskim osjećajima na taj način? Nemam više povjerenja u domaće institucije, svoju borbu nastavljam preko međunarodnih sudova i nadležnih institucija, kategoričan je Duje.

Isto tako, on ne namjerava odustati od traganja za istinom i u toj borbi ga neće ništa pokolebati, pa niti indolencija brojnih domaćih institucija. Ponavlja kako njega ne zanima što će pravosuđe raditi, odnosno koga će sve procesuirati, sad mu je važno da istina iziđe na vidjelo nakon toliko godina.

- Moj otac je bio general HVO-a, a 19 godina nakon nestanka o tome se većinom šuti i malo toga se zna. Pa gdje to mi živimo?, zapitao se Duje.

Kronologija

Podsjećanja radi, general Vlado Šantić posljednji put viđen je 8. ožujka 1995. godine, kada ga je Vojna policija Armije BiH nasilno odvela na proslavu Dana žena u lokalni hotel "Sedra".

Vojna policija u Bihaću bila je pod zapovjedništvom Hamdije Abdića zvanog Tigar, a tadašnji zapovjednik Petog korpusa Armije BiH general Atif Dudaković, koji se tu večer također nalazi u "Sedri".

Prema iskazima svjedoka, Šantića su tu večer verbalno vrijeđali, da bi ga nakon toga pripadnici Vojne policije divljački tukli, a konačno jedan od njih i usmrtio s četiri hica iz vatrenog oružja.

Generala Šantića, prema iskazima, stavili su u bačvu s određenim supstancama, a nakon par dana ga zakopali na spomenutoj lokaciji. FUP prošle godine dolazi do brojnih dokaza i iskaza i podiže prijavu protiv Abdića Tigra, Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Ramiza Bajramovića, Indijana Alibegovića, Envera Keranovića i Dede Karabegovića.

Nedugo nakon toga počinju i kopanja na brdu Grabež, gdje je i pronađena bačva, a odmah u javnost "cure" podaci kako u njoj ima ljudskih ostataka. Međutim, cijela situacija dobiva novi zaokret kada iz Instituta za nestale osobe BiH navode kako uopće nemaju službene obavijesti da se u navedenoj bačvi uopće nalaze ljudski ostaci.