Slučaj OAZA : Zbog otkrivanja bošnjačkog paralelizma u GPBiH Hoffmann na 'optuženičkoj klupi'

Granična policija BiH

... temeljem prijave Zijada Srabovića, zamjenika ravnatelja a protiv Savjetnika ravnatelja Granične policije Svevlada Hoffmanna jer je prethodno Hoffmann koristeći se svojim pravom na podnošenje žalbi, pritužbi i prijava podnio stegovnu prijavu protiv Srabovića Neovisnom odboru Parlamenta Bosne i Hercegovine  radi njegovog sudjelovanja na konspirativnom sastanku 14-orice bošnjačkih visoko rangiranih policijskih i državnih službenika ove službe u restoranu Oaza na Ilidži u ožujku prošle godine.

Zanimljivo je da je Srabović protiv Hoffmanna podnio prijavu Unutarnjoj kontroli Granične policije BiH 9.5.2016.god., čak prije nego je Neovisni odbor i zauzeo stav o Hoffmannovoj prijavi protiv Srabovića, 13.5.prošle godine,što ukazuje ili da je Srabović bio prethodno obavješten o budućem ishodu postupanja Neovisnog odbora ili je jednostavno Hoffmannu htio poručiti da je on izuzet od mogućnosti bilo kakvog provjeravanja ispravnosti vlastitog postupanja.

Sam Hoffmann je, kako doznaje HMS, do informacije o sastanku u Oazi došao putem dvojice sudionika ovog bošnjako-policijskog „sijela", koji su i sami nezadovoljni okupljanjem na očigedno nacionalnoj osnovi unutar jedne multietničke i još k tome državne policijske agencije, informirali savjetnika ravnatelja očekujući od njega adekvatnu reakciju, obzirom da su se pribojavali osvete svojih moćnih neistomišljenika.

Hoffmann je o svemu obavjestio ravnatelja Granične policije Bosne i Hercegovine shvaćajući ozbiljnost dobijene informacije, kaže izvor HMS-a iz Granične policije pod uvjetom da ostane anoniman. Nakon toga Galić je zatražio pojašnjenje od svog zamjenika Srabovića. Svrabović je Galiću, kako tvrdi sugovornik, pojasnio da je i on sam pozvan na ovaj sastanak jer jedna snažna bošnjačka struktura unutar Granične policije BiH nije zadovoljna Srabovićevim zastupanjem bošnjačkih interesa unutar ove službe.

Ono što Galić, čini se, nije mogao učiniti iz političkih razloga, učinio je njegov savjetnik i podnio je pritužbu Neovisnom odboru.

Kako god bilo, Srabović se odazvao pozivu na satanak i participirao na ovom sastanku „Beduina iz oaze" kako su ih prozvali duhoviti graničari, što on ni sam ne spori. Po Sraboviću je sporan povod okupljanja policijskih dužnosnika iz samo jednog naroda. Naime, kada se sve otkrilo jer su se nezadovoljinici osim obavještavanja savjetnika ravnatelja pobrinuli da čitava priča ugleda i svjetlo javnosti, pa je prva čitavu priču objavila „Slobodna Bosna", od strane sudionika ponuđena je verzija da se radilo o neformalnom druženju nakon radnog vremena.

Naravno, nitko ne nudi vjerodostojno objašnjenje, a istine radi ne može ga niti ponuditi kako to da se na tom neformalnom druženju nije našao niti je pozvan bar jedan od njihovih kolega Hrvata ili Srba, niti nudi objašnjenje kako je nakon „provaljivanja" prestala potreba za neformalnim druženjem pripadnika isključivo jednog naroda.

Niti sam Neovisni odbor Parlamenta Bosne i Hercegovine nije se potrudio nakon što je zaprimio Hoffmannovu pritužbu na Srabovića utvrditi što se događalo u Oazi. Kako je HMS saznao Hoffmann je od Neovisnog odbora dobio obavjest da radi nedostatka dokaza njegova prijava nije mogla biti potvrđena, što, važno je naglasiti, ne znači da se radi o lažnoj prijavi.

Kuriozitet postupanja Neovisnog odbora je, da, iako je raspolagao s imenima svih četranest "beduina iz oaze" niti jednog nije pozvao na davanje izjave, što na najbolji mogući način pokazuje koliko je Neovisni odbor bio zainteresiran za utvrđivanje stvarnog činjeničnog stanja u ovom slučaju.

Dobri poznavatelji prilika u Graničnoj policiji BiH ukazuju i na činjenicu da je prije svih ovih događanja policijski savjetnik Hoffmann službeno tražio informaciju u kom je statusu kaznena prijava koju je SIPA podnijela Tužiteljstvu BiH protiv Zijada Srabovića radi osnova sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništa.

„Radoznalom" Hoffmannu niti na ovaj službeno podneseni upit nije odgovoreno, ali će zato, očigledno, sutra, uz pomoć svog odvjetnika morati dokazivati da u ovoj državi svatko ima pravo podnositi pritužbe, prijave pa i kaznene prijave, makar i protiv zamjenika ravnatelja i da ga nitko nema pravo radi toga podvrći bilo kakvom progonu.

Tako bar piše u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, a također u povjesti ove države piše da je vrag došao po svoje kad su se u MUP-u policajci počeli djeliti po nacionalnim osnovama.

Kako doznaje HMS Hoffmannova obrana je tražila saslušanje svih četrnaest sudionika iz Oaze, koji će sada pod prijetnjiom kaznenog progona za eventualno davanje lažnog iskaza morati govoriti istinu, uključivši i samog Zijada Srabovića.

Kao u svim menijima koji služe kvalitetni restorni u koji zasigurno spada i ilidžanska „Oaza", šlag i razotkrivanja toliko aktualnih paralelizama ,po svemu sudeći, ovdje dolazi na koncu.

HMS