Skandal nad skandalima: Budimir pomilovao 85 kriminalaca bez suglasnosti sudova!

...dobila suglasnost prvostupanjskih sudova i Federalnog ministarstva pravde, saznaje "Dnevni avaz"!

Osuđenici za najteža kaznena djela, među kojima su i ubojice i silovatelji, oslobođeni su neizdržanog dijela zatvorske kazne, nekima je zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom, a nekima presuda izbrisana iako su se pravosudni organi izjasnili protiv toga.

Budimira su o tome pitali i poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH još 22. svibnja, ali se on na sjednici uopće nije pojavio. No, kako je za "Avaz" potvrdio Nasir Beganović, poslanik SBB BiH, Klub poslanika ove stranke u Zastupničkom domu istrajat će na dobivanju pojašnjenja o izvješću o pomilovanjima te na parlamentarnoj raspravi o svim nejasnoćama, bez obzira na to bio Budimir predsjednik FBiH ili ne .

- Izvješće je pun nedostataka i Budimir će morati objasniti zašto su davana pomilovanja unatoč negativnim mišljenjima pravosudnih institucija. Pomilovano je čak 36 osuđenih zbog ubojstva te veliki broj onih za najteža kaznena djela, poput silovanja. A znamo da se silovanje može napraviti samo s umišljajem - ističe Beganović.

On kaže da ovakvi postupci otvaraju pitanje rješavanja problematike kompletnog kaznenog zakonodavstva.

- Nakon uvida u ovakve slučajeve te analize stope kriminaliteta i broja kaznenih djela nameće se zaključak da bi što prije trebalo održati tematsku sjednicu Parlamenta o ukupnoj sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, na čemu će Klub zastupnika SBB BiH u Predstavničkom domu i inzistirati - kategoričan je Beganović .

Sve gori od gorega

Osim 35 ubojica, Budimir je pomilovao petoricu napadača na policajce, deset razbojnika, pet osoba koje su počinile tešku krađu, devetoricu koji su teško ugrozili sigurnost javnog prometa, po jednog otimača i piromana te jednu osobu koja je prouzročila smrt iz nehaja.

Na slobodu su puštena i četvorica šumokradica, po jedan silovatelj i nasilnik, dvojica prevaranata te petorica osuđenika za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga!