Sljedeći tjedan snijeg u BiH, ali se tek u siječnju očekuje prava zima

Kupres, snijeg, Kupres, skijanje, zima, Božić, Hrvatska, skijaši, vlašić, Kupres, Babanovac , Hercegovina, snijeg, Kupres, skijanje, snijeg, vremenska prognoza, zima, snijeg, skijalište  , turizam
Tako je AccuWeather na svojim stranicama objavio dugoročnu vremensku prognoza za Europu koja obuhvaća zimske mjesece - prosinac, siječanj i veljaču. Naravno, za nas je najvažnije što AccuWeather kaže o vremenskim prilikama na Balkanskom poluotoku, a prema njihovim prognozama, to područje može očekivati zimu s količinom oborina manjom od prosjeka.

Oborine manje od prosjeka

To ne znači da na spomenutim područjima neće biti kiše, ali količina će biti manja od prosjeka - naglašavaju. Nekih većih snježnih oluja na Balkanu ne bi trebalo biti, a najveća vjerojatnost da nas snježne oborine zatrpaju postoji potkraj siječnja i tijekom veljače. AccuWeather prognozira kako će prava i oštra zima pogoditi tek baltičke zemlje, ali da će i ona biti blaža od prosjeka.

Brojne oluje predviđaju i za područje Njemačke, Francuske i Velike Britanije, dok će središnju Europu prava zima pogoditi tek u siječnju. Federalni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu, a kako se navodi u priopćenju, idućega tjedna nas očekuju snježne oborine. Do kraja tjedna u BiH će prevladavati nestabilno vrijeme s kišom. Intenzivnije oborine očekuju se u Hercegovini i u jugozapadnoj Bosni.

Više sunčanih intervala izgledno je krajem tjedna u Hercegovini, dok će se u ostalim područjima zadržati oblačno vrijeme s povremenom kišom. Jutarnja temperatura zraka kretat će se između 3 i 9 °C u Bosni, a u Hercegovini do 14 °C. Maksimalna dnevna temperatura imat će vrijednosti između 10 i 15 °C u Bosni, a na jugu zemlje oko 18 °C. U razdoblju od 13. do 19. studenoga prevladavat će nestabilno vrijeme s kišom u Hercegovini. U planinskim i pretplaninskim područjima Bosne očekuju se snijeg i susnježica. Prema trenutačnim sinoptičkim kartama, veće količine oborina prognoziraju se početkom tjedna. Pred kraj prognoziranoga razdoblja snijeg je moguć i na krajnjem sjeveru Bosne. Temperatura zraka će biti u laganom padu, maksimalna dnevna od 6 °C do 10 °C, početkom i od 2 °C do 7 °C krajem tjedna.

Prognoza do kraja tjedna

Prema prognozom FHMZ-a, danas će u BiH biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnji satima kiša se očekuje u većini područja. Tijekom dana oborina će biti, uglavnom, u Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne.

U večernjim satima kiše će biti u Hercegovini, dijelovima središnje, istočne i sjeverne Bosne. Sutra će u BiH biti pretežno oblačno. U jutarnji satima kiša se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U petak će u Hercegovini biti sunčano, a u Bosni pretežno oblačno vrijeme.

VECERNJI LIST