Sljedeće godine odvjetnici Daria Kordića tražit će njegovo puštanje na slobodu

Dario Kordić, Thompson, Dario Kordić, sud, oslobađanje
...pušten je u petak prvi put iz zatvora u kojemu je neprekidno proveo punih šesnaest godina. Dario Kordić je na šest sati izašao iz pritvora Karlau u Grazu, a na ulaznim vratima čekali su ga supruga Venera i sin Vladimir te rođaci Ivan i David, Vinko i Spomenka Zorić, Đurđa Šušak i don Dragan Jurić. Odobrenjem austrijskog ministarstva pravosuđa Dario Kordić je iz zatvora Karlau izišao na nekoliko sati u grad. Kako su izvijestili iz Udruge ‘Prijatelji ‘susret je bio više nego emotivan. Nakon kratke razmjene pozdrava krenuli su prema crkvi sv. Josipa. U župnom uredu Hrvatske misije goste su dočekali fra Franjo Jurinec i njegov pomoćnik Đurica Perković, Zdravko Barišić i Marko Perković Thompson.

Svi zajedno su zatim otišli kod časnih sestara (Služavke Kristove) gdje se u 12 služila sv. misa. Misu su predvodili don Dragan i fra Franjo. Puno su ove časne sestre molile za Darija i sam Dario je inzistirao da tih nekoliko sati slobode on i njegovi prijatelji budu baš kod njih. Njemu je ovo bila prva zajednička misa sa suprugom od lipnja 1996, prva njegova fotografija od pravomoćne presude 17.12.2004. i prvo slikanje na slobodi nakon 6. listopada 1997. kad je iz Zračne luke Split otišao u Nizozemsku na suđenje. Kordić, koji je bio potpredsjednik HZ Herceg Bosne i jedno vrijeme čelnik HDZ-a BiH, osuđen je pred Haaškim sudom na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina u središnjoj Bosni, a zajedno s njim prvotno su bili optuženi Tihomir Blaškić, Mario Čerkez, Ivica Šantić, Pero Skopljak i Zlatko Aleksovski.

Očekuje se kako će sljedeće godine s navršenih dvije trećine presude Kordićeva obrana podnijeti zahtjev za puštanje na privremenu slobodu. Oko slučaja Kordić bilo je puno kontroverzi, a jedna od najčešće spominjanih jeste da je on upravo osuđen na višegodišnju kaznu zatvora, upravo zbog vješte odvjetničko-obavještajne manipulacije o postojanju dvostruke linije zapovijedanja koju je razradio odvjetnik Anto Nobilo, branitelj nekadašnjeg zapovjednika HVO-a u središnjoj Bosni Tihomira Blaškića.

posusje-online.com