Slaven Raguž: Prijedlog OHR-a samo bi zakomplicirao izborni proces u Mostaru

Slaven Raguž
Prvo, pojašnjava Raguž ne govori se jasno o izbornim pravilima, hoće li se poštivati slovo Izbornog zakona u načinu odabira vijećnika u višečlanim jedinicama, ili će Mostar ostati poseban slučaj. Druga stvar, dodaje, OHR tretira samo onaj dio vijećnika koji se biraju iz gradskih područja. -To tehnički komplicira, ionako složen, izborni proces u slučaju izbora zajedno sa Općim. Žitelji grada Mostara bi pred sobom imali 6 golemih listova za glasovanje (Predsjedništvo, Državni parlament, Federalni parlament, Županijska skupština, gradska lista, lista gradskih jedinica). Vremenski i tehnički usložnjava stvari, kaže predsjednik HRS-a za Hrvatski Medijski Servis.

Dakle, pojašnjava Raguž, upitnik je na onom suštinskom problemu, a to je jednakost vrijednosti pojedinačnog glasa i problem u onom praktičnom dijelu, tj. vremenu provedenom na biračkom mjestu.

-Prema tome, previše pitanja, malo odgovora. S druge strane, od samih početaka tvrdimo da je rješenje jednostavno, a to je da se izbori u višečlanim izbornim jedinicama u gradu Mostaru održe u skladu s Izbornim zakonom BiH, a vrijednost glasa riješi uvođenjem kompenzacijskih mandata u skladu s Člankom 9.7 Izbornog zakona. Taj prijedlog HRS-a, on se nalazi i na našoj službenoj stranici, je nedavno poslan i na sve relevantne adrese, ali nema odgovora. Očigledno cilj nije rješenje problema, nego njegovo rješavanje, uvjeren je predsjednik HRS-a.

Podsjetimo, OHR je jučer pozvao Parlament BiH da usvoji izmjene izbornog zakona BiH prema kojim bi se polovica vijećnika u Gradsko vijeće Mostara birala iz tri izborne oblasti, što je predložilo šest stranaka, a s čim se ne slažu vodeće stranke u Mostaru HDZ BiH i SDA. Ukoliko bi Parlament prihvatio izmijene izbornog zakona, do 12. kolovoza, izbori bi se i u Mostaru mogli održati u listopadu, kad će se održati i opći izbori u BiH. U Mostaru, za razliku od ostalih lokalnih jedinica, prije dvije godine nisu održani izbori jer je Ustavni sud stavio izvan snage odredbeIizbornog zakona prema kojima različiti broj birača u šest mostarskih gradskih područja bira isti broj vijećnika, smatrajući kako su te odredbe diskriminirajuće.

Stječe se dojam kako je poziv OHR-a upućen Parlamentu BiH zapravo najava da će visoki predstavnik nametnuti predložena izborna pravila za Mostar, ukoliko to ne učini Parlament BiH.

-Znajući da Parlament vjerojatno neće niti uzeti u obzir njihov prijedlog, kamoli usvojiti ga, logika nalaže da bi ovo mogao biti uvod u neko nametanje, smatra i predsjednik HRS-a..OHR će, dodaje, jedva dočekati reći kako opet stranke i institucije ne rade svoj posao.

-S druge strane, veleposlanici zemalja PIC-a su jasno rekli da nakon one sramotne odluke suspenzije odluke SIP-a iz 2011. godine neće više biti nametanja. Znajući uz to da ne postoji konsenzus unutar ovog tijela, vjerojatno nametanja neće biti, misli Raguž.

Slanje nekog prijedloga u Parlament, nakon toliko mjeseci šutnje, u 7. mjesecu, dakle u razdoblju kada Parlament svoj nerad može pravdati godišnjim odmorima je, mišljenja je Raguž. svojevrsno pranje ruku.

-Oni su, tobože, pokušali nešto konkretno, prebacili loptu na Parlament, koji to vjerojatno neće usvojiti na vrijeme, jer je SIP dao rok do 12.08. Što se tiče OHR-a dobitna situacija u oba slučaja: oni su zadovoljili formu, poslali prijedlog, a ujedno i dokazali još jednom kako institucije BiH ne rade svoj posao, što znači da oni moraju i dalje ostati i zarađivati u BiH i na račun BiH, kaže Raguž za Hrvatski Medijski Servis./HMS/