Slaven Raguž: Pravim rušiteljima Daytona i čistačima tuđeg oružja

Hrvatska republikanska stranka, HRS, Slaven Raguž, Slaven Bevanda, Politika, Mostar, HRS, Slaven Raguž, HRS, HNS, HNS BiH, prijedlog, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, HRS, izbori, Slaven Raguž, BIH, Slaven Raguž, Slaven Raguž, Zvornik, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, BIH, HRS, Valentin Inzko, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HNS, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, Dobar loš zao emisija, naša tv, Mario Vrankić, Slaven Raguž, HRS

Rješenje za BiH je da se UO-u PIC-a, zajedno sa OHR-om, „zahvalimo" na suradnji, te da tri strane sjednu za stol i ne napuste ga dok se ne nagode i odluče hoće li se stvoriti uistinu suverena BiH ili ćemo nastaviti živjeti u ovoj fikciji od države, po cijenu opće sigurnosti.

Prvo što bi željeli zamoliti UO PIC-a jeste da nam citiraju slovo Ustava ili bilo kojeg pravno valjanog dokumenta gdje stoji da je „OHR konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir" kao što se navodi u izjavi? Ako je to istina, koja bi bila uloga Ustavnoga suda koji po tom istom Ustavu ima ingerencije „isključive nadležnosti po pitanju sporova proisteklih iz Ustava"? UO PIC-a dakle poziva na poštivanje odluke institucije koju sami UO PIC-a svojim postojanjem i radom derogira. Leži li možda u tom eklatantnom gaženju ingerencija Ustavnog suda razlog zbog kojeg se preko 90 Odluka ovog suda godinama uopće ne poštuju?

Ako su demokratski izabrani predstavnici srpskog naroda u institucijama vlasti RS-a donijeli određenu odluku, zašto se krše temeljna demokratska načela odlučivanja? Čemu onda izbori uopće ako se neće poštivati volja legitimno izabranih zastupnika? Mi Hrvati smo najbolje na svojoj koži osjetili i još uvijek osjećamo rezultate nepoštivanja izbornog legitimiteta i ako će nešto BiH odvesti u propast onda zasigurno to neće biti referendum, niti nepoštivanje Ustavnog suda koji to nije, nego će to biti lažni patriotizam samoprozvanih patriota. Patriota koji sebe identificiraju sa državom. Ovim putem pitamo jednog od njih, Bakira Izetbegovića, kako to da po pitanju odluke Ustavnog suda na temu obilježavanja Dana RS-a grčevito inzistira na njenoj provedbi, no kada se radi o Odluci Ustavnoga suda po pitanju izbora u Mostaru postavlja uvjete? Zar se ne bi sve odluke morale poštovati podjednako?

Pozivamo predstavnike Hrvata u tijelima vlasti da više jednom iziđu sa jasnim stavom po nekom pitanju. Jasno nam je da je toplo u komforu iza bruxelleske suknje, ali narod vas je birao, ne oni kojima se ulizujete neodređenim izjavama i nedosljednom politikom. Poručujemo i ovima skrivenim iza kuta sarajevske čaršije i koji se plaše „nove federalne jedinice" da se s pravom plaše. Administrativno teritorijalno preuređenje BiH, za koje se zalažemo i za koje ćemo se izboriti, je jedini garant njenog opstanka, voljeli oni to ili ne.

Trenutna kriza ne smije nipošto biti iskorištena za dizanje tenzija (što mnogima dobro dolazi pred lokalne izbore, jer u lokalnim sredinama nisu radili ništa) nego moramo izvući pouku kako ova i ovakva BiH jednostavno nije moguća. BiH ni po čemu nije suverena država niti se može nazvati državom uopće. Ovo nam je prigoda da sagledamo istini u oči, priznamo samima sebi kako ovako ne može dalje, zamolimo uljudno da nas PIC, OHR i sve druge međunarodne skraćenice napuste, te da krenemo napokon otvorenih karata govoriti o njenoj suverenoj budućnosti, za dobrobit sviju. BiH je naša država, a ne država ograničenih međunarodnih činovničića koji nam dociraju što je za nas dobro, a što nije, a usput im služimo kao poreska oaza za netransparentno trošenje novca.

Ovima što zveckaju oružjem ovih dana, a očigledno ga ne planiraju uzeti, kao što ga nisu uzeli niti prije 20 godina, poručujemo: licitirajte životima svoje djece kojima ste riješili egzistenciju generacijama u budućnosti, a ne životima običnog naroda i naše djece. Ovaj put vam to neće proći.

Slaven Raguž
Predsjednik HRS-a