Slaven Raguž: Okupili smo mlađe Hrvate 
koji nisu iz ere komunizma

Slaven Raguž, HDZ 1990, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HRS, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, Vlada Federacije, Slaven Raguž
... na utemeljiteljskoj skupštini održanoj u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Među utemeljiteljima je i Slaven Raguž, nekadašnji prvi čovjek Gradskog odbora HDZ-a 1990. Izabran je za v.d. predsjednika stranke i na toj će dužnosti ostati do održavanja stranačke konvencije. Namjeravaju nastupiti na sljedećim izborima s novim političkim i etičkim postulatima.

 Gospodine Raguž, što je motiv za osnivanje nove stranke?

Odlučili smo se ući u projekt nove političke stranke iz prostog razloga što trenutni Izborni zakon i pravila otežava, što financijski, što organizacijski, neovisan nastup na izborima. Jednostavno je to uraditi kao pojedinac, međutim kada se radi o grupnom nastupu na izborima, pravno tehnički, ali i financijski, mnogo je jednostavnije ući u ring kao politička stranka. Cilj nam je okupiti mlađu generaciju politički aktivnih Hrvata koji su neopterećeni teretom mentaliteta naslijeđenog iz ere komunizma i koji su u stanju jasnije i glasnije artikulirati nacionalne interese Hrvata u BiH, ali uz to ne koristiti borbu za nacionalne interese kao opravdanje i prikrivanje nerada, korupcije, nepotizma i svake druge društvene devijantnosti.

 Kako će se zvati nova stranka, gdje će se pozicionirati na političkom nebu?

Stranka će se zvati: Hrvatska republikanska stranka. Zašto? Sagledajmo činjenice: na državnoj i federalnoj razini drugi biraju naše predstavnike, imenuje se izvršna vlast mimo legitimne volje hrvatskog naroda, a s druge strane županije s hrvatskom većinom su prezadužene do mjere da su se počeli dizati i komercijalni krediti, općine s hrvatskom većinom su pred bankrotom, Mostar doživljava jedno pravno političko silovanje činjenicom da više od dvije godine nema izbora, a niti se zna kada će ih biti. Očigledna je potreba za političkom snagom koja bi jasnije morala stati u obranu hrvatskih interesa na višim razinama inzistirajući na strateškom dogovoru oko pitanja od vitalne važnosti za hrvatski narod, međutim još je veća potreba da se jasnije stvori jedna politička alternativa na nižim razinama. U situaciji smo gdje na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji oporba. Svi su u vlasti na nekoj od razina, ali nitko ništa ne radi, osim za sebe i svoju interesnu grupaciju.

 Što će biti prva zadaća HRS-a?

Primarni fokus je rješenje ustavno-pravnog statusa Hrvata u BiH. Čvrsto opredijeljeni za BiH, ali za BiH uređenu na konsocijacijskim i federalističkim načelima, za BiH po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i svih njenih građana, gdje bi se hrvatsko pitanje riješilo kroz administrativno-teritorijalnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom. S tim u vezi, poštivanje HNS-a i reformu istog nakon izbora, kao nadstranačke institucije (svojevrsnog narodskog parlamenta), gdje bi se dogovarale sve stvari od vitalne nacionalne važnosti, ali i definirale konkretne mjere ispitivanja odgovornosti onih koji dogovoreno ne ispoštuju.

 To je nacionalna dimenzija djelovanja nove stranke, ali što je njezin oslonac u pogledu promjena u cijelome društvu?

Što se tiče političkog djelovanja, primarna je reforma administrativnog sustava, u prvom valu onemogućavanje profesionalizacije statusa zastupnika i oduzimanje većine privilegija parlamentaraca i javnih dužnosnika, usklađivanje plaća zaposlenih u javnoj upravi s prosječnom plaćom, kao i drastično smanjenje javne potrošnje i birokratskog aparata. Definirali smo i plan gospodarskog razvoja fokusiranjem na tri primarne grane, a to su poljoprivredna, turistička i industrijska, a kao zajedničku poveznicu svih triju i ono na čemu bi bio najveći naglasak, a to je definiranje minimuma ekoloških standarda i dizanje ekološke svijesti svih građana.

VLM