Slaven Bevanda u Otvorenom studiju: Prihvatit ćemo sva rješenja za Mostar, ako se ista preslikaju na Travnik

Slaven Bevanda, HRS, Slaven Bevanda, Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, naša tv, Dobar loš zao, naša tv, Mario Vrankić
Zašto se govori o Mostaru, a ne o Travniku? Govorimo o EU, kako idemo prema EU, ali prema EU idu samo naši građani koji odlaze, a nitko ne pokazuje bilo kakav interes da se tome stane u kraj. Nama je potreban novi početak" - rekao je pored ostalog Slaven Bevanda, zamjenik predsjednika HRS - a gostujući u „Otvorenom studiju", zajedno s predstavnicima SBB - a, SDA, SDP - a i HDZ - a BiH.

U prošlom tjednu su raspisani izbori za sve razine vlasti u BiH. Iako je bilo nekih naznaka kako bi se mogao riješiti i problem izbora u Mostaru, do dogovora nije došlo, tako da će Mostar zaobići i ovaj izborni ciklus. Budući da nisu usvojene izmjene izbornog zakona po pitanju načina popune Doma naroda, hoće li BiH postati novi Mostar.

„Zanimljivo je kako kada god se krene razgovarati o izmjenama Izbornog zakona, otvore se mnoga druga pitanja koja služe isključivo za političku kampanju, a nemaju nikakve veze sa suštinom. Na primjeru Mostara je to najbolje vidljivo. Umjesto da se govori o usvajanju izbornih pravila, govori se o izmjenama Statuta i funkcioniranju grada. Na isti način, umjesto izbora poslanika u Dom naroda, otvaraju se teme odlučivanja u Vijeću naroda RS-a i kojekakvim simetričnostima"- rekao je Bevanda na pitanje o iskrenosti u (ne)traženju rješenja za probleme Izbornog zakona.
Na repliku od strane sugovornika iz SBB - a i SDP - a o tome kako je Mostar poseban i kako prvenstveno hrvatska strana inzistira na određenim „neprihvatljivim" rješenjima, Bevanda je odgovorio:

„Nije samo Mostar poseban. Imali smo Ustavom zagarantirane posebnosti i u Travniku i Središnjoj Bosni koje su ukinute. Zašto danas govorimo o Mostaru, a ne o Travniku? Mi ćemo prihvatiti sva rješenja u Mostaru, ali da se apliciraju i na Travnik. Sve to se dogovara u Parlamentarnoj skupštini gdje i SDP i SBB imaju svoje zastupnike koji, kao i ostali, imaju mjesečna primanja od 5 do 8 tisuća KM, a ja nisam vidio niti jedan njihov prijedlog u Proceduri, pa makar da ga se i odbilo"
BiH bi mogla postati taocem pojedinaca, kao što je Mostar postao talac:
„Mi ovdje imamo gradonačelnika koji usvaja Proračun uz suglasnost načelnika za financije. To je jedna izmišljotina u Zakonu o proračunima koja funkcionira već godinama. Čak je suprotna Zakonu o principima lokalne samouprave u kojem se kaže da gradonačelnik sam donosi taj proračuna, no u ovom slučaju je, radi nekog političkog dogovora i trgovine, donesena Odredba Zakona o proračunu", objašnjava Bevanda situaciju u Mostaru.

Postavio je i pitanje odgovornosti Parlamenta:
„U nekakvim izmjenama Ustava se može predvidjeti da, ukoliko Parlament u roku od godinu dana ne postupi po nalogu suda, on se raspušta automatski", kaže Bevanda. Je li to način da se parlamentarci koji trebaju donijeti odgovarajuće izmjene Izbornog zakona koje su ocijenjene neustavnim napokon uozbilje, i o tome treba u budućnosti razmisliti", jasan je zamjenik predsjednika HRS - a.

Hrvatska republikanska stranka