Skoro pola milijuna ljudi u BiH živi ispod praga relativnog siromaštva

siromaštvo
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, koji je obilježenu četvrtak, 17. listopada, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH priopćila je da je iskorjenjivanje ekstremnoga siromaštva do 2030. godine najprioritetniji i najvažniji cilj Agende održivog razvoja 2030, koja je zamjenila Milenijumske ciljeve razvoja, piše Srpska.info.

Po posljednjim podacima, točno 542.736 osobe su bili korisnici socijalne pomoći, od čega 409.232 punoljetna korisnika i 133.504 maloljetnika.

Od punoljetnih korisnika, najveći broj je u kategoriji onih koji nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje i njih je 184.885 korisnika. Od maloljetnih, najviše je onih koji su ugroženi obiteljskom situacijom i taj broj iznosi 62.788 korisnika.

Službeni podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo u ruralnim područjima, djeca, mladi, nezaposleni, starije osobe, obitelji sa više članova i osobe s invaliditetom.

U nadi da će se novim pristupima i zajedničkim sinkroniziranim naporima smanjiti i iskorijeniti siromaštvo u BiH, u Direkciji za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH podsjećaju sve relevantne institucije kako je potreban koordinirajući pristup iskorjenjivanju siromaštva svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i privatnog sektora, te civilnog društva.

(www.jabuka.tv)