Skandalozno: U BiH se prodaju nesigurni i po život opasni proizvodi

...o nesigurnim proizvodima pronađenim na tržištu BiH. Izvori informacija, koje su objavljene u prvom izdanju biltena, potiču iz proaktivnih i reaktivnih aktivnosti nadzora nad tržištem. U biltenu je dat prikaz statistički obrađenih podataka o nesigurnim proizvodima identificiranim na tržištu BiH u razdoblju studeni 2009. - lipanj 2012. godine. Podaci koji su obuhvaćeni statistikama odnose se na: broj objavljenih obavještenja o nesigurnim proizvodima, grupe proizvoda koje su bile predmet nadzora, vrste rizika koje proizlaze iz nesigurnih proizvoda, poduzete mjere, te podrijetlo nesigurnih proizvoda.

Dominiraju igračke

Dosadašnji podaci pokazuju da, u objavljenim obavještenjima o nesigurnim proizvodima pronađenim na BiH tržištu, dominiraju igračke, uz tendenciju nastavka ovog trenda i u drugom polugodištu 2012. godine. Među nesigurnim proizvodima, koji su u proteklom razdoblju bili predmet nadzora u BiH, osim igračaka, najzastupljenije su električna, informatička i telekomunikacijska oprema, strojevi i kozmetika. Situacija je slična i u Europskoj uniji, gdje igračke čine otprilike jednu trećinu svih proizvoda koji su prijavljeni kao nesigurni. Veliki broj igračaka, koje su prijavljene u okviru Europskog sustava za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima (RAPEX), s jedne strane ukazuje na činjenicu da upravo u okviru ove grupe proizvoda postoji visok stupanj sigurnosnih nedostataka, dok s druge strane ukazuje na to da se igračke nalaze u središtu pažnje organa tržišnog nadzora i da u javnosti vlada pojačan interes za ovu osjetljivu tematiku. Kao rezultat proaktivnog djelovanja s tržišta BiH je u okviru jednog od projekata u 2011. godini, povučen ukupno 6501 proizvod koji je predstavljao opasnu imitaciju hrane. Proizvodi se iz BiH povlače najčešće zbog kemijskog rizika, rizika od ozljede, rizika od strujnog udara, rizika od gušenja i ozljeda.

Tržište u BiH i rizici

Tako je zbog kemijskog rizika koji i prednjači kao razlog povlačenja proizvoda s tržišta, ukupno povučeno 62 proizvoda u ovoj godini, zbog rizika od gušenja povučeno je 18 proizvoda, a zbog rizika od požara i opeklina 11 proizvoda. Prilikom upotrebe neusklađenih proizvoda, potrošači su izloženi različitim vrstama rizika. Neusklađeni proizvodi, pronađeni na tržištu BiH, u najvećem postotku predstavljali su kemijske rizike za potrošače. Najveći postotak nesigurnih proizvoda koji se pojavljuje na tržištu BiH potječu iz Kine.

vecernji.ba