Skandalozno: Tužiteljstvo BiH ne želi preuzeti slučaj Joze Leuatara

Jozo Leutar, geler, Jozo Leutar, atentat, ubojstvo, istraga, Policijska istraga
Gotovo 16 godina od atentata na Jozu Leutara, počinitelji kao ni nalogodavci nisu pronađeni. Otkako je izrečena pravomoćna oslobađajuća presuda optuženima za ubojstvo Joze Leutara, predmet se vodio u sarajevskom Županijskom tužiteljstvz, i to protiv nepoznatih počinitelja.

Rezultat usmenog dogovora između, sada već bivših glavnih tužitelja državnog i županijskog tužiteljstva u Sarajevu - Milorada Barašina i Nives Kanevčev - bio je dostavljanje dokumentacije o atentatu Tužiteljstvu BiH. Više od tri godine ovo Tužiteljstvo zadržavalo je spis predmeta ne poduzimajući bilo kakve radnje.

"Županijsko tužiteljstvo Sarajevo je Tužiteljstvu BiH, po prethodnom dogovoru, dostavilo tražene spise na razmatranje i eventualno preuzimanje nadležnosti. Nakon detaljnog razmatranja spisa i materijala (5 kutija), Tužiteljstvo BiH nije našlo osnova za preuzimanje nadležnosti te su dostavljeni spisi vraćeni", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Federalna TV saznaje - obrazloženje ovakve odluke je kako nema dokaza da se radi o kaznenom djelu iz Kaznenog zakona Bosne i Herecegovine.

"Ovo nije prva i jedina ovakva situacija. To je posljedica, nažalost, našeg složenog pravnog sustava i činjenice da ne postoji nijedna zakonska norma koja povezuje ova dva tužiteljstva", rekao je glasnogovornik Tužiteljstva ŽS-a Alem Hamzić.

A pitanje nadležnosti moglo bi postati još kompliciranije. Naime, 1. veljače u Federaciji počinje primjena Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije, prema kojem su kaznena djela protiv ustavnog poretka, među kojima je i ubojstvo najviših službenika Federacije, u nadležnosti Posebnog odjela pri Vrhovnom sudu Federacije, odnosno pri Federalnom tužiteljstvu, a koja još nisu ni formirana. Dok ne budu, Tužiteljstvo ŽS-a nastavlja rad na ovom predmetu koji im je i konačno vraćen 16. siječnja.

Podsjetimo, u automobil, u kojem je bio i doministar unutarnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar, 16. ožujka 1999. postavljena je eksplozivna naprava. Leutar je od zadobivenih ozljeda preminuo 12 dana kasnije. U sarajevskom Županijskom sudu vođen je proces protiv 6 optuženih. Zbog nedostatka dokaza, Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević su oslobođeni. Oslobađajuću presudu potvrdio je i Vrhovni sud Federacije 2004. godine.

federalna.ba