Skandalozno: Osuđenog ratnog zločinca imenovali za člana Upravnog odbora dva sarajevska fakulteta

...ukazom Vlade Sarajevske županije od 26. lipnja ove godine postao je član Upravnog odbora Fakulteta političkih znanosti i Upravnog odbora Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, prenosi sarajevski tjednik Dani.

S obzirom da haaški osuđenici koji su pravomoćno osuđeni za dijela ratnog zločina ne bi trebali sudjelovati, iako zakona još nema u obavljanju bilo kakvih javnih dužnosti, imenovanje bivšeg zapovjednika Sedme muslimanske brigade Amira Kubure na položaj u jednu visokoškolsku obrazovnu instituciju kao što je Sarajevski univerzitet u najmanju ruku je politički degutantno.

"Da, točno je da je Amir Kubura imenovan u Upravni odbor Prirodno-matematičkog fakulteta. Fakultet je zaprimio odluku Vlade Sarajevske županije o njegovom imenovanju. Održana je konstituirajuća sjednica Upravnog odbora. Kubura je nazočio ovoj sjednici u svojstvu člana Upravnog odbora", kaže prof. dr. Rifat Škrijelj, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta. Spomenimo da se prije dvije godine cijela politička nomenklatura u Sarajevu podigla zbog imenovanja za ratne zločine optuženog Sime Zarića na dužnost zamjenika gradonačelnika Bosanskog Šamca.

Bura se podigla i zbog medijskih špekulacija da bi haaški optuženik Jadranko Prlić mogao držati predavanje na daljinu studentima mostarskog Sveučilišta gdje je predavao kao sveučilišni profesor sve do podizanja haaške optužnice. Tražilo se tada da se Zakonom zabrani svako javno djelovanje haaškim osuđenicima, za ratne zločine. Predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon imenovanja Sime Zarića za dogradonačelnika B. Šamca čak je tražio promjenu Izbornog zakona. Kakve će reakcije biti u slučaju Amira Kubure?