Skandalozno: Braniteljima se mirovine smanjuju s 800 na 310 maraka

Zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja, koji je predložilo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja usvojila je Vlada FBiH, a svoj blagoslov dali su i zastupnici Doma naroda federalnog Parlamenta, na rub egzistencije dovodi više od 10.000 umirovljenika. Naime, novim zakonom su određeni potpuno novi kriteriji i koeficijenti na osnovi kojih će se vršiti isplata mirovina, a u većini slučajeva to znači znatno niža primanja umirovljenika.

Najavljuju tužbe

Prve mirovine po novim koeficijentima će biti isplaćene u rujnu, a branitelji najavljuju žalbe Sudu u Strasbourgu smatrajući kako su na ovaj način prevareni. Naime, jedan od branitelja koji se javio u redakciju Večernjeg lista nam je kazao kako je u trenutku umirovljenja imao mogućnost birati hoće li nastaviti raditi za 600 maraka ili će ići u mirovinu koja će mu mjesečno iznositi 800 maraka. Budući da mu je posao nuđen u drugom gradu, a mirovina veća od plaće on se odlučio prihvatiti mirovinu, međutim sada nekoliko godina kasnije, novim obračunom njegova mirovina će iznositi tek 310 maraka, što on smatra prijevarom. U sličnoj situaciji se nalazi i velik broj njegovih kolega, kojima je tada doslovno sugerirano da idu u mirovinu. Prema informacijama iz Federalnog MIO koji vrši novi obračun prema spomenutom zakonu, skoro svim braniteljima će mirovine biti manje. "Obračun se vrši na način koji je propisan zakonom, član 4. Zakona određuje kategorije (utemeljene na statusu i činu) koje uz sebe vežu određeni koeficijent, te se na osnovi toga vrši preračun postojećim umirovljenicima koji su mirovinu ostvarili pod povoljnim uvjetima. Po istom će principu u pravo biti uvođene i nove skupine umirovljenika. Za sve je zajednička osnovica, koja je jednaka visini zajamčene mirovine ostvarene prema Zakonu o MIO (414 konvertibilnih maraka)", stoji u odgovoru iz Federalnog zavoda MIO. Naime u zakonu stoji da se odbija 2 posto za nedostajuće godine staža do pune mirovine, tj. 40 godina staža, ali maksimalno do 30 posto. Dakle, ako je netko otišao u mirovinu s 27 godina staža. Nedostaje mu 13 godina do pune mirovine, što znači da mu se iznos mirovine umanjuje za 26 posto.

Dodavanje činova

Također je propisano kako se onim osobama koji imaju čin poput trolista mirovina povećava u onolikom iznosu koliko taj čin nosi sa sobom. Iz Federalnog MIO ističu kako njihove službe šalju umirovljenicima obavijesti ako je potrebno da dostave dodatnu dokumentaciju, potvrdu o činu ili slično, te su dužni tražene podatke dostaviti kako bi se mogao izvršiti preračun mirovina. "Ako se ne odazovu pozivu, bit će im izdano rješenje prema dokumentaciji koju FZ MIO ima u dosjeu, a to znači da ako nema, npr. dokaz o generalskoj poziciji ili nekoj nižoj, bit će mu izdano rješenje kao vojniku", navode iz Zavoda MIO. Podsjetimo, usvajanje zakona bio je uvjet za dobivanje tranše novca od MMF, a u Domu naroda Bosne i Hercegovine je zatraženo da se uputi zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

vecernji.ba