Sjednica stručnog kolegija GP BiH: Potrebno mnogo ozbiljnije kadrovsko pojačanje od aktualnog

Granicna policija BiH

 u prvih devet mjeseci 2018. godine, a na sjednici su nazočili direktor GPBiH Zoran Galić, zamjenika direktora Fahrudina Halača i pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Slobodana Krstića te rukovoditelji osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH, priopćeno je iz GPBiH.

Posebno je, navode, tematizirana situacija s ilegalnim migracijama i kao osnovni problem za učinkovitije sprječavanje ulazaka migranata u BiH istaknut je nedovoljan broj policijskih službenika, iscrpljenost ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta agencije gdje se nakon godinu dana provođenja izvanrednih mjera na granici te kontinuiranog obnavljanja specijalističke opreme.

Zaključeno je da bez obzira na raspoređivanje službenika na dijelove granice koji su najugroženiji, kontinuiran pritisak migranata na kompletnoj granici sa Srbijom zahtjeva mnogo ozbiljnije kadrovsko pojačanje od aktualnog.

Kao argument, stoji u priopćenju, značaja kadrovskog pojačanja u sprječavanju ilegalnih migracija dodano je da je i dosadašnja podrška u 50 službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, 20 Državne agencije za istragu i zaštitu, 50 Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i 100 prekomandiranih pripadnika Granične policije BiH iz manje opterećenih organizacijskih jedinica, koji na istoku i sjeveroistoku sprečavaju ilegalne ulaske u graničnom pojasu, doprinijelo konkretnim rezultatima.

S tim u vezi iznesen je podatak da je od početka 2018. godine spriječeno 13.700 ilegalnih prelazaka državljana visokog migracijskog rizika. Jedna od tema sjednice bila je situacija u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša, te je zaključeno da je potrebno ponovo održati sastanke s predstavnicima županijskih i entitetskih ministarstava unutarnjih poslova.

Sastanci bi bili organizirani u cilju podrške MUP-ova u situacijama poput pokušaja nasilnog prelaska 250 migranata na MGP Velika Kladuša 24. listopada 2018. godine, te u vezi s njihovom nadležnošću za poslove očuvanja i uspostavljanje narušenog javnog reda i mira i kontrole javnih skupova u blizini prijelaza.

Na kolegiju je istaknuto da se i u kriznim situacijama poput aktualne s ilegalnim migrantima od svih pripadnika GPBiH očekuje maksimum profesionalnosti u radu, poštivanje zakonskih propisa i dosljedna primjena standarda i pravila ponašanja propisanih etičkim kodeksima policijskih i državnih službenika.

Istaknuto je da su rezultati rada u brojnim oblastima sprječavanja prekograničnog kriminala bolji u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, te da se do kraja 2018. očekuju dodatna poboljšanje rezultata.

Razgovaralo se i o motivaciji za rad službenika, modalitetima rješavanja problema u pojedinim organizacijskim jedinicama uz podršku rukovodstva GPBiH i planovima za 2019. godinu, priopćeno je iz Granične policije.