Širokobriješki Hering gradit će dionicu autoputa Buna-Počitelj

Izgradnja dionice Buna-Počitelj je vrijedna oko 50 milijuna KM, a novac je osiguran putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok za izgradnju je 20 mjeseci.

Izvođač radova ima rok od 28 dana da dostavi potrebne bankovna jamstva i nakon toga će početi izgradnja, piše Indikator.ba.

Dodjela ugovora za izgradnju ove dionice, odnosno dijela kojeg će graditi Hering, bio je preduvjet za potpisivanje ugovora o dobivanju kredita od Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 100 milijuna eura, odnosno blizu 200 milijuna KM. Ovaj novac bit će iskorišten za izgradnju tunela i mosta Kvanj, koji se nalazi na ovoj dionici.

Tunel Kvanj će, kada bude izgrađen, biti jedan od najdužih na cijelom Koridoru Vc, jer će njegova dužina biti oko 2,5 kilometara. Most Kvanj će biti dug oko 600 metara, maksimalne visine oko 80 metara.

Natječaj za dodjelu ugovora o izgradnji ova dva objekta bit će raspisan u narednih 45 dana, a biti će otvoren za prijem ponuda godinu dana od dana raspisivanja, u skladu sa predviđenim procedurama.

Također, s EIB-om je potpisan ugovor o dodjeli kredita od 50 milijuna eura, odnosno oko 100 milijuna KM, koji će biti iskorišten za gradnju tunela Zenica, koji će, kada bude završen, biti dug 2,4 kilometra.