SIP odbija prebrojavanje glasova iz inozemastva za općinu Novi Travnik

Glasacki listic

Dva kandidata za načelnika općine Refik Lendo i Stjepan Dujo imali su malu razliku u broju glasova birača, stoga su glasovi iz dijaspore trebali donijeti konačnu odluku po pitanju tko će biti načelnik naredne četiri godine. Registracija birača iz inozemstva počela je prije same kampanje i svi građani Novog Travnika koji su boravili izvan BiH imali su priliku registrirati se i na taj način dati svoj glas na lokalnim izborima.

Krajnji rok za slanje glasačkih listića iz inozemstva bio je 4.10.2016. Međutim, zbog samog usporenog sustava slanja listića putem pošte i samog primitka iste, veliki broj glasova pristigao je nakon 4.10. bez obzira što je poslan na vrijeme. Iz tog neopravdanog, neprihvatljivog i potpuno besmislenog razloga SIP odbija prebrojati glasove koji su pristigli nakon 4.10.

Sukladno izbornom zakonu prevažno je da se pristigli glasački listići iz inozemstva, koji imaju pečat države slanje kao i datum, moraju uvažiti. Svi glasački listići pristigli nakon 4.10. moraju se uzeti u obzir jer je to osnovno pravo svakog građanina i pravo svakog birača. Središnje izborno povjerenstvo ovim potezom je napravilo ogroman propust koji je najprije ugrozio prava birača, sam sustav demokratskog glasanja, a uz to i same kandidate.

Dana 14.10. kandidat za načelnika općine Novi Travnik, Refik Lendo, proglasio je pobjedu. A pristigli glasački listići, glasovi građana Novog Travnika, ostali su nepobrojani. Tko će odgovarati za rušenje ovog osnovnog prava?