Sindikat policije traži povećanje plaća za 35 posto

pljačka, oružana pljačka, policija, sindikat policije, Policija RS, pljačka, pljačkaši, ubojstvo, mafija, mafijaški obračuni, likvidacije, teška prometna nesreća, nova bila

Traže povećanje zarada policijskim službenicima u RS-u po osnovu prirode posla i otežanih uvjeta rada za 35 posto te utvrđivanje drugačije osnovice za obračun visine mirovine.

''U petak su u Sarajevu ubijene naše kolege Adis Šehović i Davor Vujinović, a u ponedjeljak su im svi građani BiH odali dužno poštovanje potpuno svjesni veličine njihove žrtve. Prije tri godine, u jednom bezumnom terorističkom napadu na Policijsku postaju Zvornik ubijen je naš kolega Dragan Đurić, a ranjena dvojica pripadnika MUP-a RS-a. Nešto više od 24 sata policajac Njegoš Đekanović iz hladnog Vrbasa spasio 26-godišnjaka. Potpuno smo sigurni da u tom trenutku u nije razmišljao o vlastitoj sigurnosti, niti o mogućim posljedicama po njegov život'', rekla je Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutarnjih poslova RS.

Naglasila je da su pripadnici policije RS-a, u protekle tri godine, pretrpjeli više od 350 napada, a pri tome su samo radili svoje redovne poslove i zadatke, koji znače brigu za svakog građanina. U istom razdoblju, kako je dodala, 72 pripadnika MUP-a RS-a su umrla na poslu, odnosno šestorica su izvršila samoubojstvo. Jondić je istaknula da zbog sve te težine posla koji obavljaju pripadnici policije moraju dobiti i veće plaće.

''Vlada RS-a od 10. listopada nije iskazala spremnost za razgovore sa sindikatom policije, što je kao naš poslodavac bila dužna učiniti'', ustvrdila je Jondić na konferenciji za novinare ukazavši da će najkasnije do 8. studenog u Vladu dostaviti peticiju koju je potpisalo više od 5.000 članova tog sindikata, radnika MUP-a RS-a.

Nakon toga, dodala je, Vlada ima rok od desetak dana da se izjasni o peticiji. ''Plaće policijskih službenika u RS-u iznose oko 830 KM i promijenit ćemo trenutačni položaj pripadnika policije jer više ne mogu biti dio uravnilovke na kojoj Vlada neosnovno ustrajava'', rekla je Jondić i dodala da će buduće aktivnosti ovog sindikata oovisiti od odluka izvršne vlasti u RS.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović izjavila je u utorak da svi socijalni partneri u RS znaju da će priča o plaćama morati biti otvorena kako bi sve ono što je uočeno kao devijacija bilo ispravljeno i doneseni solidniji zakoni. Mora se, kazala je, voditi računa na koji način bi trebalo dodatno opremiti i kadrovski ojačati MUP RS-a.

''Zalagat ću se i za jačanje njihovih ovlasti i bit ću zagovornik da se mijenja zakon i pojačaju ovlasti, ali ukorak s ovim mora se ići i na jačanje materijalne osnove, o čemu ćemo razgovarati'', dodala je Cvijanović.