Sindikalni aktivisti dogovorili protest upozorenja za 26. svibanj

Kako je istakao predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović, ovoj organizaciji je konačno nakon 10 godina priznata legalnost. 

Kad je riječ o aktivnostima SSSBiH, za 26. svibnja je planiran protest upozorenja, čiji je cilj da se izvrši pritisak na izvršnu i zakonodavnu vlast za realizaciju prioritetnih zahtjeva utvrđenih prilikom potpisivanja Protokola između sindikata i nosilaca vlasti. 

Jedna od točaka dnevnog reda o kojima se govorilo na sjednici bilo je i mogućnost raskidanja Protokola SSSBiH i stranaka "platforme". 

Međutim, na nedavno održanom sastanku predstavnika sindikata i predstavnika vlasti dogovoreno je da se počne raditi na zahtjevima iz Protokola, tako da je raskidanje Protokola zasad odgođeno. 

Bajramović je rekao da se od vlasti očekuje da zakonski reguliše rad praznikom, uplatu socijalnih potraživanja, zakon o kolektivnom radu..., a jedna od najbolnijih stvari s kojima se Sindikat susreće je rad nacrno za koji poslodavci ne snose posljedice.

U suprotnom, do protesta bi moglo doći na ljeto, a ukoliko se situacija ne popravi, najesen bi se eventualno tražila i smjena vlasti. 

Problemi sa zakonima su, kako je rekao Bajramović, što ne budu usvojeni na parlamentima i kad ih Vlada donese. 

Primjera radi, na parlamentima je "pao" i zakon o kažnjavanju poslodavaca koji zapošljavaju nacrno. 

"Nećemo više da govorimo kako danas trgovci rade. Moramo to promijeniti, a ne pričati o tome", rekao je Bajramović. 

I ove godine bilo je riječi o tome kako u BiH nema protesta obespravljenih radnika. Bajramović je naglasio da za to ne postoji tradicija, jer su prije 20 godina radnici vladali. 

Fena