SHENGEN: Građani BiH od 2021. godine neće moći putovati u zemlje EU bez specijalnog formulara

bih putovnice

Od 2021. godine bit će uveden novi režim putovanja u zemlje Europske unije.

Bosna i Hercegovina bit će jedna od 62 države čijim građanima za ulazak u zonu Schengen trebaju vize, ali će oni prije putovanja u Europsku uniju trebati popuniti novi, ETIAS formular.

Osim BiH, u ovom sustavu naći će se sve zemlje regije koje nisu u Europskoj uniji, ali i zemlje poput SAD, Kanade, Japana i Australije. Svi građani zemalja koje nisu članice Europske unije i kojima za ulazak u schengenski prostor ne treba turistička viza, morat će popuniti formular Sustava za informaciju i autorizaciju europskog putovanja, piše Dnevni avaz.

U euopskim institucijama ističu da su svi detalji manje-više poznati te da je trenutno jedina nepoznanica status državljana Velike Britanije, koji će nakon napuštanja Euopske unije biti tretirani kao treća zemlja.

"S obzirom na to da Velika Britanija prolazi kroz proces Brexita, još nije jasno koji će uvjeti vrijediti za Britance koji budu željeli ući u zemlje EU. Kako sada stvari stoje, izvjesno je da će i oni morati popunjavati formular ETIAS", naglašeno je.

Također, kažu da ETIAS nije viza te da ne podliježe obavezama koje proistječu iz viznog režima.

"Ne treba ići u konzularna predstavništva, ne prikupljaju se nikakvi biometrijski podaci i traži se znatno manje podataka nego u proceduri izdavanja viza. Također, proces izdavanja viza može trajati do 15 dana, uz mogućnost produžavanja roka do 60 dana, ETIAS autorizacija završava se najčešće u roku od nekoliko minuta", istaknuto je.

Na stranici Europske unije o informacijama o Schengenu navedena je detaljna procedura koju će državljani BiH morati ispoštovati kako bi, nakon stupanja ETIAS-a na snagu, mogli ući u zemlje Europske unije.

Istaknuto je da će svaka osoba starija od 18 godina koja želi putovati u zemlje Schengena morati popuniti online formular koji košta sedam eura i koji će vrijediti tri godine ili do isteka važeće putovnice. Naglašeno je, također, da je putovnica obavezan dokument, da je poželjno da sadrži i čip s biometrijskim podacima, a da će popunjavanje formulara za djecu biti besplatno.

Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta, a trebat će se unijeti ime, datum i mjesto rođenja, e-mail i broj telefona, prvu državu ulaska u Schengen, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju te pružiti odgovore na osnovna sigurnosna pitanja.

"Ako su podaci koje ste unijeli u formular točni i ne smatraju vas osobom koja predstavlja sigurnosni rizik, vaša aplikacija bit će odobrena, a procedura neće trajati duže od nekoliko minuta. Međutim, ako vas sustav obilježi, vaša aplikacija bit će procesuirana ručno, a provjera može trajati od četiri dana do dva tjedna", naglašeno je.

Ako je osoba odbijena, sustav pruža mogućnost žalbe i ponovnog slanja aplikacije.