"Shell" će tražiti naftu u cijeloj BiH

nafta, nafta, eksploatacija, BIH, shell, shell, nafta, BIH, nafta, ukrajina, Ukrajina proglasila mobilizaciju, EU i Ukrajina, nafta, Hercegovina, drežnica, Ministarstvo gospodarstva, Agencija za ugljikovodike, nafta, Geotermalno izvorište, nafta, cijena, barel, nafta, cijena, Gorivo, nafta, cijena, pad cijena, BIH, nafta, cijena, Hercegovina, nafta, nafta, BIH, vlada Federacije BiH, Federacija BIH, nafta, Obudovac, Naftna industrija Srbije , bosanska posavina, nafta, Key Petroleum , nalazište nafte, Federacije BiH, Livno, drvar, nafta, Mostar, nafta, nafta, cijene, pad
Javni poziv

Riječ je o izboru konsultantske firme koja bi u pregovore o dodjeli koncesije za naftu trebala krenuti s britansko-nizozemskom firmom "Shell", koja je već ranije iskazala interes za traženje i eksploataciju nafte na podučju Dinarida. "Shell" je u ovaj projekt spreman uložiti oko 700 milijuna dolara.

- Već je imenovana komisija koja je zadužena da pripremi svu potrebu dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva i koliko znam, sve je već u završnoj fazi. U narednim danima sve bi trebalo biti gotovo kako bi tender bio i raspisan - rekao  je Trhulj.

Ministar je potvrdio da je bez međunarodnog konsultanta nemoguće dodijeliti koncesiju za naftu niti početi pregovore.

Veliki ulog

- Potreban nam je strani konsultant koji ima iskustvo s tom vrstom posla i on će se financirati zavisno od uspješnosti pregovora. No, kada dođe do drafta sporazuma, ugovor prvo mora odobriti Vlada, a zatim Parlament FBiH. Vjerujem da bi se sve procedure mogle završiti do kraja godine, kada bi ugovor o koncesiji trebao biti i potpisan - rekao  je Trhulj za Avaz.

Ocijenio je ovaj projekt kao strateški važan posao za FBiH, ali i cijelu državu. Pojasnio je da su u "Shellu" spremni tražiti naftu i na području Republike Srpske.

- Čelni ljudi "Shella" žele uspostaviti suradnju i s rukovoditeljima iz RS. To će se desiti vrlo brzo. Ovo je, jednostavno, veliki projekt i veliki ulog za cijelu državu - smatra Trhulj.

Prve bušotine 2015?

Trhulj kaže da ne želi prejudicirati kada bi u FBiH mogle biti pokrenute prve bušotine, iako se već ranije spominjalo da bi to moglo biti krajem 2015.

- Sada sve ide svojim tokom. Važno je da je ovaj projekt uspješno započeo - rekao je Trhulj.