Šest ljudi oboljelo od bruceloze u Kiseljaku, izoliran dio općine

bruceloza

U zapadnom dijelu općine Kiseljak pojavila se bruceloza u većini stada, u naseljima Polje višnjica, Višnjica, Hercezi, Doci, Jehovac, Bilalovac i Brestovsko, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Civilne zaštite Općine Kiseljak.

"Jučer je održan sastanak na kojem su bili pripadnici Policijske stanice Kiseljak, Civilne zaštite Kiseljak, Doma Zdravlja, Općine Kiseljak i veterinarskih stanica, te je odlučeno da se poduzmu neophodne mjere, a sve zaražene životinje eutaniziraju", kazao je pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Nijaz Bunjo.

Dodao je i kako je do sada bruceloza konstatirana kod 117 ovaca, pet koza i jednog psa, ali i da je oboljelo oko šest osoba.

"Ipak, sumnjamo da su podaci mnogo alarmantniji te je potrebna podrobnija analiza i provjera kvalitete svih životinja na području BiH", dodao je Bunjo. Da je stanje krajnje ozbiljno pokazuju neslužbeni podaci prema kojima je od početka 2018. godine do danas na području Srednjobosanske županije od bruceloze oboljelo 160 ljudi. Ipak, stručnjaci ukazuju da građani kriju takve podatke, zbog toga da bi mogli prodati stoku, što dalje otežava cijelu situaciju.

večernji.ba