Šef Delegacije Europske unije u BiH; Ne postoji nikakav rizik od oružanog sukoba u BiH

grb bih, kazne, inspekcija, BIH, državljanstvo, dan državnosti, Federacija BIH, BIH, dan državnosti, BIH, zastava, krpa, Dan neovisnosti BiH, BIH, Dan neovisnosti BiH, 1. ožujak, Ante Krajina, Ministar financija Federacije BiH, Željka Cvijanović, Predsjednica Vlade Republike Srpske, Dom naroda, MMF, BIH Dayton, dayton 2, BIH, BIH, kriza, raspad, 25 studenog, neradni dan, FBIH, BIH, Europski put BiH, političke prljavštine, Nepravda, Daytonski sporazum , BIH Dayton, dan neovisnosti, Dan neovisnosti BiH, blagdan, dan državnosti, neradni dan, neradni dani, dan neovisnosti, Dan neovisnosti BiH, praznici, neradni dani, praznik rada, Široki Brijeg, zastava, BIH, iran, BIH, Europska unija
...Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas kako nije vidio nikakve interne, niti dokumente ili analize izvana koji bi na bilo koji način upućivale na rizik od oružanog sukoba u BiH, ali i u kompletnoj regiji.

Wigemark je odgovarajući na novinarsko pitanje prokomentirao izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera koji je u utorak u Europskom parlamentu upozorio da EU mora pružiti europsku perspektivu zemljama jugoistočne Evrope kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-ih.

Wigemark smatra da je Juncker iznio lične stavove, te da je vjerovatno govorio u dugoročnijem kontekstu, odnosno u smislu da se tw zemlje vrte u začaranom krugu koji ne doprinosi stabilnosti regiona.

Spomenuo je i izjavu komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna koji je naveo da EU ne želi uvoziti nestabilnost, već teži tome da izvozi stabilnost koju su postigli.

Wigemar je podsjetio i na prošlotjednu posjetu pet parlamentaraca iz Europskog parlamenta koji su se tokom tri dana u BiH susreli s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, predstavnicima EUFOR-a, te da je njihov zvanični zaključak bio da ne postoji nikakav rizik od oružanog sukoba u BiH.