SDP želi kontrolu nad federalnom policijom

MUP HNŽ, policija, mup, krađa, policija, MUP ZHŽ, droga, crna kronika, kladionica, MUP HNŽ, alkohol, krađa, bakar, Široki Brijeg, MUP ZHŽ, Posušje, tučnjava, braća Šimić, mikrolok, policija, MUP ZHŽ, zlatan jurilj, prijetnje, sms, pljačka, policija, akcija, uhićenje, MUP ZHŽ, pljačka, radar, MUP ZHŽ, otmica, Grude, Široki Brijeg, pljačka, krađa, Ljubuški, Drinovci, provala, Ljubuški, provala, MUP ZHŽ, pljačka, Mostar, vindija, tučnjava, Ljubuški, MUP ZHŽ, policija, kazne, prekršajni nalog, provala, Vitina, MUP ZHŽ, krađa, Ljubuški, MUP ZHŽ, Livno, krađa auta, Posušje, krađa, Ljubuški, promet, MUP ZHŽ, Posušje, zlostavljanje, Lijanovići, Mercedes, krađa, Posušje, krađa, auto otpad, Grude, napad, policija, sdpbih, policija, kontrola, Lijanovići, brza vožnja, policija, ljubica biško, MUP ZHŽ, Posušje, provala, benzinska crpka, MUP ZHŽ, Posušje, krađa, Posušje, MUP ZHŽ, ukradeno vozilo, ukradeno vozilo, MUP ZHŽ, Ljubuški, lažna dojava, Grude, Posušje, radar
Jedini mehanizam u Bosni i Hercegovini koji je ostao za očuvanje Ustava i zakona u Federaciji Bosne i Hercegovne je policija, međutim to tako neće ostati još dugo ukoliko se ostvare planovi SDP-a. Sadašnje uređenje nije idealno, ali omogućava neovisnost policije o političkim strankama, što očito ne odgovara SDP-u, jer ne može kontrolirati i naređivati koje će se akcije provoditi, a koje ne, piše večernji list.

Zakon iz ladice

Upravo iz razloga što se prema sadašnjem poretku ne mogu zaštititi od eventualnih akcija koje bi išle protiv njihovih članova, iz SDP-a rade na dva plana koji bi promijenili sadašnju situaciju i njima omogućili potpunu kontrolu. Naime, dobro obaviješten izvor ističe kako se ovih dana u tajnosti ponovno priprema zakon o unutarnjim poslovima, koji već godinama stoji u ladici jer ga nije odobrila međunarodna zajednica, kao ni policija. Ministar MUP-a Predrag Kurteš potajno sprema na Vladu Federacije ponovno iznijeti zakon o MUP-u te ga progurati u parlamentarnu proceduru. Ukoliko uzmemo u obzir da SDP sada ima osam od sedamnaest ruku u Vladi Federacije, vrlo je vjerojatno da će se isti uskoro i naći u parlamentarnoj proceduri. Drugi pokušaj preuzimanja nadzora nad policijom je uzurpacija neovisnog odbora koji imenuje i razrješava dužnosti direktora policije. Neovisni odbor se bira na način da se raspiše natječaj na kojeg se prijavljuju politički neovisni građani BiH, međutim, članove tog neovisnog odbora imenuje radno tijelo parlamenta u kojem su politički subjekti.

SDP želi većinu

To radno tijelo parlamenta je formirano od većine onih koji su na vlasti. Sadašnje radno tijelo trebali bi tvoriti članovi svih parlamentarnih stranaka, odnosno svaka stranka bi trebala imati barem jednog člana, međutim SDP želi da većina tih članova bude iz ove stranke. Ukoliko bi došlo do tog scenarija, SDP bi sutra preko neovisnog odbora upravljao direktorom policije te bi ga u bilo kojem trenutku mogao smijeniti. Na ovaj način se SDP želi osigurati ukoliko već spomenuti zakon o unutarnjim poslovima ne prođe u parlamentu ili ga pak stopira međunarodna zajednica, da ipak imaju kontrolu nad policijom. Ovakav način razmišljanja SDP-a ne sviđa se ni članovima Vlade iz SDA koji su željeli razgovor o ovoj temi.