SDP-ovci odobrili ulaz ‘Mehmet-paše Sokolovića’ u Neum

jadran, Klek, Neum, Neum, Živko Matuško, Neum, turizam, brodovi

... tumači iz Ministarstva vanjskih poslova kojemu je na čelu Zlatko Lagumdžija, uploviti dva turska broda sa skoro 600 članova posade i tamo boraviti četiri dana izvodeći ‘otvorenu morsku vježbu’.

Vježba na moru

Upravo u to vrijeme trebala se održavati regata brodova, svojevrsna turistička senzacija koja će se morati otkazati zbog odobrenja koje su zajednički dali Ministarstvo obrane, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo prometa i veza BiH. Zanimljivo je da je upravo takvu depešu Lagumdžijino ministarstvo uputilo upravo na ministarske adrese kojima su na čelu upravo kadrovi SDP-a BiH Damir Hadžić, Zekerijah Smajić i od nedavno Mladen Ćavar.

Po ovim navodima radi se o otvorenoj morskoj vježbi akademije mornarice oružanih snaga Republike Turske te je upužena "molba za posredovanje u dobivanju dozvole nadležnih institucija BiH za uplovljavanje brodova mornarice oružanih snaga Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu i u ‘luku' Neum". Posebno sporno u tome smislu, vjerojatno po logici ratnih zemljovida koje su crtale vlasti u Sarajevu, stoji zapisano da Neum bude luka.

Zanimljivo je da jedan od brodova nosi naziv Mehmet-paše Sokolovića, odnosno brod ‘TCG Sokullu Mehmet Pasa' po velikom otomanskom veziru i vojskovođi koji je kao dijete otet od roditelja, od srpske pravoslavne obitelji s područja istočne Bosne u vrijeme Otomanske tiranije.

U dva broda sličnih dimenzija dužine oko 100 metara oružanih snaga Republike Turske trebalo bi od 14. do 19. srpnja biti u neumskom akvatoriju oko 50-ak turskih časnika, 119 dočasnika, 20 službenika, 168 vojnika te oko 240 učenika.

HV u Mostaru?!

Uplovljavanje ova dva broda SDP-ovi dužnosnici u vlasti jednoglasno su i bez ikakvih prijepora prihvatili. Zanimljivo bi bilo čuti reagiranje vlasti, ali i javnosti, odnosno bi li bez ikakvih problema prihvatili zahtjev da su primjerice Oružane snage Republike Hrvatske zatražile izvođenje vojne vježbe Hrvatske vojske na području središnje Bosne ili, pak, Mostara.

Turskoj demonstraciji sile su se u vremenu turističke sezone usprotivile vlasti u Neumu, a Hrvatska republikanska stranka (HRS) je poručila da Neum nikada neće biti luka, a od hrvatskih dužnosnika u vlasti su zatražili da prestanu šutjeti i podrže stavove vlasti u Neumu zbog značaja ove općine.

Večernji list