SDP je izborom Komšića zlorabio defektna ustavna rješenja

Predstavili su ga banjolučki biskup Franjo Komarica, predsjednik Komisije "Justitia et pax" i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i analitičarka Fondacije Friedrich Ebert Tanja Topić. Biskup Komarica je naglasio potrebu udruživanja katolika s ostalim koji se također trude da zaštite i promoviraju ljudsko dostojanstvo. Govoreći konkretno o analizi izvješća Topić je kazala da Komisija ukazuje na val iseljavanja ljudi kao na vrlo ozbiljan i opasan rizik koji prijeti bosanskohercegovačkom društvu.

Govoreći o Ugovoru između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine o dušobrižništvu katoličkih vjernika kao pozitivno je istaknula činjenicu da Komisija zahtjeva da se takvo pravo omogući zajamči i ostalim vjerskim zajednicama u BiH, upravo poštujući princip jednakosti konstitutivnih naroda u BiH. Glede zaključka izvješća Topić je navela kako je naglašeno da BiH, ne samo da je moguća, nego je neophodna i preduvjet za miran i prosperitetan život.

-Ono na čemu izvješće u političkom dijelu inzistira jeste da međunarodna zajednica i Savjet za implementaciju mira moraju se odvažiti da otvore temeljit proces ustavne reforme koja će omogućiti jednak položaj sva tri konstitutivna naroda i jednakost svih građana pred zakonom - kazala je Topić.

SDP zlorabio defektna izborna rješenja

U izvješću se govori o političkoj situaciji tj. o političkim pravima u BiH. U sklopu ove teme u izvješću se govori o majorizaciji većine nad manjinom; o izbornim rezultatima 2010. koji su odraz bolesnog stanja BH društva i države koja nije po mjeri ni jednog naroda niti građanina; o institucionalnoj krizi vlasti nakon izbora 2010; o korupciji i organiziranom kriminalu.

-Velika je šteta da se SDP, zlorabeći defektna ustavna rješenja, umjesto znaka nade i ohrabrenja pretvorio u poruku straha i podvojenosti. Iako to ne želi priznati, SDP se pridružio snagama koje cijelo vrijeme poraća daytonsku podjelu, eliminirajući hrvatski narod s političke scene, pretvaraju na podjelu između dva naroda, navodi se u izviješću.

U zaključku je izražen vapaj za pozornošću međunarodne zajednice za fenomenom ljudskih prava u BIH, te je pozvano i Vijeće za provedbu mira konačno odvaži temeljito otvoriti proces ustavnih reformi koje će omogućiti jedan politički položaj sva tri konstitutivna naroda i jednakost svih građana pred narodom.

Komšića nisu izabrali Hrvati

U izviješću se također kaže kako Željka Komšića nije izabralo hrvatsko biračko tijelo. Indikativno je da Željko Komšić rado ističe da ne govori hrvatskim jezikom, a svoje područje političkog djelovanja i nedostatak legitimiteta krije iza navodne zaštite interesa svih građana, pa time i Hrvata.

(R.I. Dnevnik.ba)