SDA za koaliciju s Dodikom u RS-u, a DF oštro protiv

komšić izetbegovic
Predsjednik RS-a Milorad Dodik nastavio je jučer konzultacije o imenovanju mandatara za sastav nove Vlade s predstavnicima nevladinih organizacija i gospodarstva, pri čemu je ocijenio kako postoji stabilna većina za izbor Vlade. Vlada koju će najvjerojatnije Željka Cvijanović kao mandatarka predložiti u Parlamentu RS-a može računati na tijesnu potporu 44 zastupnika, u što se računaju i dvojica koja su u posljednji trenutak odlučila napustiti oporbene stranke na čijim su listama izabrani i prikloniti se Dodiku. No, Dodik je tijekom konzultacija s političkim strankama dobio i iznenadnu ponudu za savezništvo koalicije Domovina koju predvodi SDA koja je na izborima zastupala uglavnom interese Bošnjaka u RS-u.

Uvjeti za vlast

"Domovina je izrazila spremnost sudjelovati u novoj Vladi RS, no to sudjelovanje podrazumijeva određene uvjete", potvrdio je nakon konzultacija s Dodikom novoizabrani bošnjački potpredsjednik RS Ramiz Salkić, ujedno dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA).

Dodik je odmah požurio pozdraviti moguću potporu Domovine. - Drago mi je što je izražena spremnost ove koalicije da radi zajedno s nama i čini većinu u Narodnoj skupštini RS, kazao je Dodik dodajući kako će se razgovori o mogućem koaliranju nastaviti. Zastupnici Domovine na konstitutivnoj su sjednici Parlamenta RS nastupili u savezništvu s oporbenim blokom predvođenim SDS-om pa je približavanje Dodiku predstavljalo iznenađenje te potaknulo nagađanja kako će SDA sada odustati od najavljenog koaliranja sa SDS-om na državnoj razini te ipak surađivati s Dodikovim SNSD-om. Takav je scenarij odmah naišao na oštru osudu Demokratske fronte koja je SDA-ov ključni koalicijski partner.

Ultimatum

"Ne postoji scenarij po kojemu ćemo pristati na ulazak u vlast s Miloradom Dodikom", izjavio je član vodstva DF-a Emir Suljagić. Suljagić je dodao kako "dvije - tri fotelje" ne mogu biti važnije od cilja da se BiH pomakne na putu k euroatlantskim integracijama, čemu je glavna zapreka do sada bio upravo Dodik.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović izjavio je, pak, kako ulazak Domovine u vlast na razini RS-a još nije izvjestan, no ako se to i dogodi to bi, po njegovoj ocjeni, doprinijelo "stabiliziranju stanja".

vecernji.ba