SDA srušila Zakon o MIO u FBiH

SDA BIH, HDZ BiH

...sjednice svojim amandmanima popraviti Zakon o mirovinsko invalidskom osiguranju i tako spriječiti diskriminaciju budućih umirovljenika u odnosu na sadašnje. Upravo to je suština jednog od danas usvojenih amandmana Kluba Hrvata kojim je bod za obračun mirovina povećan sa 13,6 na 14,3. Iako je ovaj amandman dobio potrebnu većinu Zakon o MIO čiji je sastavni dio trebao biti, nije izglasan jer nije dobio potrebnu potporu prije svega bošnjačkih izaslanika predvođenih SDA.

S druge strane rušenjem Zakona o MIO svi su ostali pokazali da nisu u stanju iz deklarativne prijeći na stvarnu provedbu reformi.

Što se tiče izjave predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića kako je povećanje boda u Zakonu o MIO eksplozivna naprava smatramo kako se radi o još jednom u nizu pokušaja manipuliranja javnosti. Primjerice, ukoliko izglasano povećanje boda na mjesečnoj razini na 4 000 budućih umirovljenika donosi povećanje od 120 000 KM, onda kao da ne živimo na istom prostoru, među istim ljudima s istim problemima.

U nastavku sjednice neka nova koalicija predvođena izaslanicima SDA I SDP-a preglasavanjem izaslanika HDZ-a BiH usvojila je Zakon o energetskoj učinkovitosti kojim se izravno krši Ustav Federacije, ustavi svih 10 županija kao i principi lokalne samouprave.
Učinjeno je to usprkos upozorenjima izaslanika HDZ-a čjim su preglasavanjem osim spomenutih kršenja ustava i volje lokalnih zajednica građanima Federacije doneseni novi nameti.
Nadamo se da je danas postalo jasno tko zaista želi reforme?

HDZ BiH