SDA: Prosvjedi s političkom pozadinom organizirani isključivo tamo gdje su Bošnjaci većina

Sarajevo, Neredi, Sarajevo, prosvjedi, SDA BIH, prosvjedi, Milorad Dodik, Mladen Bosić, prosvjedi, Srbija, zoran čegar, prosvjedi, BIH, Sarajevo, prosvjedi, Sarajevo, Vlada Federacije, prosvjedi, prosvjedi, BIH, revolucija, prosvjedi, BIH, jozo pavković, BIH, prosvjedi, prosvjedi u bih, paljenje, državni arhiv, Sarajevo, prosvjedi, Fahrudin Radončić, Sarajevo, prosvjedi, uhićenje, prosvjedi, prosvjedi u bih, paljenje, zapaljenje, samozapaljenje
...jer se nije na vrijeme razgovaralo s građanima o rješavanju njihovih problema".

Nakon što je Kolegij zasjedao u proširenom sastavu sa županijskim predsjednicima, Kolegij je priopćeno kako SDA smatra da građani imaju pravo na mirne i nenasilne prosvjede radi iskazivanja opravdanog nezadovoljstva teškom ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji.

SDA poziva vlast na svim razinama u BiH da u dijalogu s građanima i bez odlaganja usvoje mjere radi veće socijalne pravde, efikasnije socijalne zaštite i zapošljavanja.

Ove mjere odnose se naročito na smanjenje visokih plaća, sprečavanja njihovog rasta, smanjenje rastrošnosti i uspostvau odgovarajućeg fonda za ove namjene.

Ocjenjuje se da su na žalost opravdani prosvjedi građana zloupotrijebljeni od huliganskih grupa, što je rezultiralo brutalnim nasiljem u kojem je ozlijeđen veliki broj ljudi te napadnute ključne institucije i simboli ove zemlje.

Ističe se da je ozlijeđeno nekoliko stotina ljudi, od čega najviše policajaca, te da je nanesena materijalna šteta koja se mjeri desetinama milijuna KM.

SDA najoštrije osuđuje napad na državu i nasilje koje vodi u anarhiju. Traži hitnu istragu i poduzimanje zakonskih mjera prema organizatorima i počiniteljima nasilja i destrukcije.

''Pozivamo sve političke stranke da ne politiziraju ovu situaciju, da djeluju smirujuće i daju punu podršku nadležnim organima da u skladu sa zakonom rade svoj posao. Tražimo da Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, Vlada FBiH, te županijske vlade rade u stalnom zasjedanju i prate situaciju'', ističe se u priopćenju SDA.

Traži se od ministra sigurnosti BiH da konačno uspostavi krizni štab i u skladu s ustavom i zakonom preuzme koordinirajuću ulogu s ciljem stavljanja u funkciju policijskih agencija, a radi zaštite osobne i imovinske sigurnosti građana i državne imovine, jer je ta aktivnost do sada izostala.

Javnosti se skreće pažnja na činjenicu da su nasilni protesti organizirani isključivo tamo gdje Bošnjaci čine većinu.

SDA će ustrajati na utvrđivanju povezanosti ovih rušilačkih napada s namjerama nekih centara i njihovih planova vezanih za budućnost BiH.

Ova stranka ponavlja da neće dozvoliti dodatne etničke i teritorijalne podjele zemlje.