Schwarz-Schilling pozdravio izjavu predsjednika HDZ-a 1990 Raguža o Federalizaciji BiH

Martin Raguž, BIH, Martin Raguž, Hrvatski narodni sabor, HDZ 1990, Martin Raguž, HDZ 1990, BIH, Sejdić i Finci, Martin Raguž, Sejdić i Finci, BIH, Martin Raguž, HDZ 1990, Martin Raguž, HDZ BiH, HDZ 1990, HDZ 1990, Martin Raguž, Martin Raguž, bolnica, Christian Schwarz-Schilling, Martin Raguž, Martin Raguž, platforma, BIH, Martin Raguž
... na sjednici Predsjedništva ove stranke, a u vezi s unutarnjim uređenjem, odnosno federalizacijom Bosne i Hercegovine.

- To je vrlo konstruktivno razmišljanje o budućnosti Bosne i Hercegovine, koje realistično opisuje stanje u BiH i, istovremeno, na konstruktivan način pokazuje put buduće perspektive za Bosnu i Hercegovinu - navodi Schwarz-Schilling u priopćenju za javnost.

Pritom, tvrdi da su predstave o federalizaciji i nadležnostima cjelokupne države Bosne i Hercegovine dobro izbalansirane.

- Samo balans između različitih institucija države s jedne i poštovanje prava većine i manjine s druge strane, može dovesti do izgradnje demokratije i pravne države, kao i podjele vlasti na vladu, parlament i pravosuđe - smatra Schwarz-Schilling.

Istovremeno, mišljenja je da to podrazumijeva da i međunarodna zajednica, koja nakon Daytonskog mirovnog sporazuma snosi posebnu odgovornost za sudbinu zemlje, također, i ovdje mora dati svoj doprinos.

U vezi s tim, Schwarz-Schilling je izrazio nadu, da će i drugi lideri stranaka u BiH, u oba njena entiteta, slijediti primjer Martina Raguža i dati konstruktivne doprinose, priopćeno je iz Ureda Schwarza-Schillinga.

Fena