Schumacher namjeravao usvojiti dijete iz BiH

usvajanje djeteta, Michael Schumacher, BIH

..1997. godine je zajedno sa suprugom Corinom planirao usvojiti dijete iz Bosne i Hercegovine, zemlje koja je tada tek izišla iz rata.
Naime, Schumacher je tada za njemački magazin "Bunte" izjavio kako sa suprugom ima namjeru usvojiti jedno dijete iz BiH.
"Planiramo usvojiti dijete iz BiH. Možda ćemo usvojiti jedno ili čak dvoje djece", kazao je nekadašnji njemački vozač Formule 1 u intervjuu za njemački magazin.
Schumaher, koji je bio angažiran i kao veleposlanik dobre volje UNESCO-a od 1995. godine, tada je kazao kako on i njegova uspruga ozbiljno razmišljaju o tome, ali kako još nisu donijeli konačnu odluku.
"Još nismo donijeli konačnu odluku o ovom pitanju i o tome ćemo poslije odlučiti", kazao je tada Schumi.
Inače, sedmostruki svjetski prvak u glavni grad BiH, Sarajevo, prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u prosincu naredne godine. Schumacher, koji je bio i veliki humanitarac, u Sarajevo je tada stigao u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo.
Nesreća na skijanju, koju je Schumacher doživio prošle nedjelje, zaprepastila je javnost širom svijeta koja se nada i moli za njegov oporavak. Posljednje informacije iz bolnice u Grenoblu govore da se njegovo teško stanje popravlja. U trenutku kad se nesreća dogodila, Schumacher je skijao sa svojim 14-godišnjim sinom i prijateljima.
Sedmerostruki svjetski prvak 3. siječnja slavi rođendan. Nedavno se drugi put povukao iz F1, u kojoj ima rekordnu 91 pobjedu, i trenutno, sa suprugom i dvoje djece, živi u Švicarskoj.

Anadolija