Schengenska pravila, a granica šuplja kao Švicarski sir: Kako je lopov s ukradenim automobilom iz Međugorju stigao do Hrvatske?

policija
... nedugo nakon prijave krađe, ali ne zbog granične provjere kako bi se to u prvi mah moglo pomisliti, već jer je skrivio prometnu nesreću na području Imotskog.

Vlasnik automobila krađu je ujutro odmah prijavio PS Čitluk, kazavši policiji kako je lopov ušao kroz otključana vrata njegove kuće, odakle je ukrao ključeve od vozila, te laptop i dva novčanika.

Potom je upalio džip koji je bio parkiran ispred kuće i odvezao se u susjednu zemlju, ali nije daleko dospio. Nakon njegovog uhićenja, vlasniku je vraćen automobil, te ukradene stvari.

Kao logično se nameće pitanje kako je s ukradenim vozilom uopće prešao međudržavnu granicu. Nije poznato da li je kontroliran prilikom izlaska iz države niti kako se našao u Hrvatskoj, jer do objave ovog teksta odgovor na upit portala Faktor.ba iz Granične policije nije stigao. Iz tog razloga nije poznato ni to je li raspisana potraga za automobilom na vrijeme stigla na granične prijelaze.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije za Faktor je rekao kako je procedura takva da se odmah nakon prijave krađe vozila za njim raspisuje potjernica.

- Mi to šaljemo Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a oni to dalje prosljeđuju MUP-ovima i ostalim policijskim agencijama - kaže Marić.

Zanimljivo je i to da se ovaj slučaj dogodio upravo u vrijeme kada se bilježe ogromne gužve na graničnim prelazima zbog novih pravila Europske Unije, i to zbog prijetnji od terorizma i organiziranog kriminala, pa je naloženo da se registriraju svi putnici koji ulaze i izlaze na vanjskim granicama EU.