SBB: Budimir je nelegalan i neligitiman, vrijeme je da OHR ispravi grešku

Živko Budimir, Politika, Živko Budimir, Valentin Inzko, Živko Budimir, Živko Budimir, Živko Budimir, HŠK Zrinjski, Ultras, Ultrasi, Živko Budimir, Hrvati u BIH, Posavina, Živko Budimir, platformaši, dijaspora, Živko Budimir, Zukan Helez, Živko Budimir, parlament, ostavka, Živko Budimir, legimitet, BIH, ustavni sud, Živko Budimir, smjena, Živko Budimir, govor, Marinko Čavara, Živko Budimir, Živko Budimir, Marinko Čavara, SDA BIH, Živko Budimir, SBB BIH, Živko Budimir, poštenje, Živko Budimir, suđenje, Živko Budimir, Ante Krajina, Zukan Helez, Živko Budimir, Željko Komšić političar, BIH, izbori, Živko Budimir, BIH, Treći entitet
- Postupci zastupnika nove parlamentarne većine omalovažavaju demokraciju i govore da bi bilo jeftinije i učinkovitije da Parlament FBiH bude zamijenjen tijelom u kojem će sjediti stranački lideri, jer svakako donose odluke, pa je bolje da to čine u institucijama nego restoranima - ustvrdio je on.

Nije, međutim, u pisanim odgovorima koje je dao htio govoriti konkretnije o modalitetima jedne ovakve moguće odluke.

- Budimir vrlo dobro pazi u svojim izjavama da ne kaže izričito da će to uraditi, nego ukazuje na mogućnost da to učini kao predsjednik Federacije. On navodi da postoji Ustavom popisana procedura. I to je točno. No, gospodin Budimir previđa samo jednu stvar, a to je da se ti jasno precizirani uvjeti nisu stekli, pa ne treba licitirati s nekim hipotetičkim potezima, niti on sam to može učiniti. Eventualno raspuštanje Parlamenta FBiH nije stvar pojedinca, niti se od predsjednika Federacije može praviti predsjednik Francuske naprimjer - reakcija je Dnevnom avazu ( nezakonito izabrani, op. dnevnik.ba) dopredsjednika FBiH Svetozara Pudarić.

U izjavi za "Dnevni avaz" Pudarić dodaje i da "to što Budimir priča može biti kafanski razgovor i nešto što samo neobrazovan čovjek može pričati".

- Budimir priča političke gluposti i nitko ne može poništiti izborni legitimitet zastupnika koji su oni dobili od naroda na demokratskim izborima - rečeno je u Press-centru Saveza za bolju budućnost BiH.

Opcija da lideri stranaka preuzmu ulogu Parlamenta, ocjenjuje se u SBB BiH, kao "pučistička opcija, koju politički odgovoran i obrazovan čovjek ne bi trebao predlagati".

- Budimir je za predsjednika FBiH izabran bez dovoljnog broja glasova u Domu naroda, a OHR je poništio legalnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva i Budimira nametnuo Federalnom parlamentu. Možda je vrijeme da OHR ispravi vlastitu grešku i deblokira vlast na federalnoj razini, koju opstruira čovjek bez legaliteta i legitimiteta - rečeno je u Pres-centru SBB BiH.


Član 16. Ustava Federacije BiH navodi opcije za raspuštanje Parlamenta FBiH.

- Kada predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donositi potrebne zakone, on može, uz suglasnost dopredsjednika Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s time da se dom ne može raspustiti tijekom jedne godine od njegovog prvog saziva. Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju usvojiti proračun Federacije prije početka proračunske godine - stoji u Ustavu FBiH.