Saznajte tko su ISIL-ovci koji uskoro stižu u BiH

ISIL, Borci

Policijske agencije u BiH, u suradnji s Tužiteljstvom BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH, obavljaju posljednje pripreme uoči deportacije i dolaska devetorice bh. državljana koji su se borili za Islamsku državu u Siriji i Iraku u BiH.

Nije pobjegao

Riječ je o Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Jasminu Keseroviću i Senadu Kasupoviću. Nezvanično, trebao bi biti isporučen i Armin Abdulah Čurt, za kojeg je ministar sigurnosti Dragan Mektić tvrdio da je pobjegao iz zatvora, ali i Miralem Berbić iz Zenice, Emir Markota, Muharem Dunić i Armin Dželko.

Njihova deportacija za sada se drži u strogoj tajnosti, s obzirom na jasne upute američkih snaga sigurnosti bh. institucijama. Dolazak je najavljen za kraj tjedna. 

No, Dnevni avaz saznaje da su Granična policija i SIPA već dobile jasne upute i da su spremne za njihovo preuzimanje na Sarajevskoj zračnoj luci, ali je zbog turske invazije na Siriju dolazak upitan.

Nakon deportacije ISIL-ovci će odmah  biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH, s obzirom na to da ih je većina na Interpolovim crvenim tjeralicama. 

Većina bh. državljana borila se za balkanske jedinice, kojima su u Siriji i Iraku rukovodili Goran Pavlović i Bajro Ikanović.

Cijela obitelj 

Najzvučnije ime među ovom grupom je Zavidovićanin Keserović. On se više puta pojavljivao u ISIL-ovim propagandnim filmovima u kojima je pozivao muslimane da ubijaju kršćane i nevjernike. U Siriju je otišao 2013. godine, ali je zarobljen ulaskom ruskih snaga u grad Haritan.

U Sarajevo stižu i Emir Ališić, također iz Zavidovića, i njegov posinak Hamza Labidi. Njih su kurdske snage zarobile krajem prošle godine i oni su se  nalazili  u kurdskom zatvoru. Ališić je u Siriju odveo cijelu obitelj. 

Čurt u kampu Crvenog križa

Sarajlija Čurt, koji je u Siriju otišao kao srednjoškolac, iako se tvrdilo da je pobjegao, nalazi se u kampu Međunarodnog crvenog križa u Siriji. Navodno, on je u kampu zbog teškog zdravstvenog stanja. No, svi se uoči dolaska u Sarajevo nalaze u kampu Roj na sjeveru Sirije.