Satnik HVO-a vijest da je ostao bez vojne mirovine saznao iz novina

Postrojavanje postrojbi HVO-a.
"Zemlja se to jutro okrenula oko mene", započinje svoju priču šezdestdvogodišnji Anton Zadro, umirovljeni satnik HVO-a, dok po stolu preslaže gomilu papira, pisanih dokaza, raznih priznanja koja je dobio prvo kao pripadnik HVO-a u koji se uključio 7. svibnja 1992., a potom u Vojsci Federacije BiH iz koje je otišao u mirovinu 2000. godine. Otvorim Večernjak, nastavlja naš sugovornik s knedlom u grlu, kad na popisu onih kojima se ukida mirovina moje ime, nisam mogao doći sebi od šoka.

Nitko ne nudi razloge

Ne vjerujući onome što je pročitao, Anton Zadro odlazi u Ured obrane u Mostaru provjeriti točnost informacije. Tamo su mu samo hladno priopćili da je njegovu dokumentaciju uzeo revizijski tim broj četiri koji vodi izvjesni Miro Grabovac, i da su mu ukinuli mirovinu. "Bez ikakve obavijesti, bez ikakve argumentacije, objašnjenja, zašto, zbog čega, iz kojih razloga, jesam li trebao donijeti još koji dokument kojim bih ih uvjerio da sam satnik i da sam cijelo vrijeme bio u ratu, a potom i Vojsci Federacije BiH, pitam se zašto i tko je takvo što mogao donijeti", samo su neka od pitanja koje se Zadri ovih dana "roje" u glavi, a da mu nitko iz mjerodavnih institucija, Federalnog ministarstva branitelja i invalida rata još nije dao konkretan odgovor. Posljednje, kaže, što je želio to je da se zbog nepravde obrati novinarima, ali eto, dodaje prigušenim glasom, "u muci čovjek traži bilo kakav spas". Iz goleme dokumentacije koju Anton Zadro sad kao "Ukleti Holandez" nosi sa sobom, iz svemira se vidi, kad je otišao u HVO, što je radio i kad je i po kojim uvjetima stekao zasluženu mirovinu, koja je potezom birokrata iz Federalnog ministarstva branitelja i invalida rata preko noći nestala.

Rušenje ljudskih prava

"Evo originalni dokument o položenoj prisegi, evo dokument iz 1995. o privođenju u djelatni sastav vojske, evo rješenja o umirovljenju s godinama radnog i beneficiranog staža", vadi Anton iz svoje fascikle gomilu odluka, koje očito revizijski tim broj četiri nije ni analzirao. U gomili papira vadi i priznanje koje mu je 1997. godine osobno potpisao i uručio tadašnji zapovjednik HVO-a, a današnji predsjednik Federacije BiH general Živko Budimir. Priznanje je Anton dobio za doprinos u razvoju vojno-glazbenog orkestra. Ne ostavljajući prostor bilo kakvim dilemama, ovaj umirovljeni satnik HVO-a dobroćudno dodaje kako osobno nema ništa protiv revizije, ako je ona ispravna. "Napišite da sam za reviziju, i da treba skinuti s plaće ili mirovine svakog lažnog branitelja ili invalida. Ali za ovakvu vrstu nisam, da moram iz novina saznati da sam ostao bez primanja. Pa kakva je ovo država", pita se s pravom Anton, čija bi priča morala dotaći srca onih koji su mu mirovinu izbrisali. Nakon svega Antonu Zadri, umirovljenom satniku HVO-a, predstoji još jedan rat, i to rat s bešćutnom birokracijom, lošim zakonima i još lošijim rješenjima, koja su brojnim ljudima u daytonskoj tvorevini zagorčala živote.

izvor: vecernji list