Sastali se Milorad Dodik i Dragan Čović

dodik i čović
Razgovara se o provedbi izbornih rezultata nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 7. listopada. Razgovara se i o uspostavi državne vlasti.

Milorad Dodik, novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazio je spremnost da se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine što žurnije uspostavi. Najavio je i nove zahtjeve entiteta Republike Srpske prema državi Bosni i Hercegovini, posebice u azilantskoj politici. Ali i kazao je da neće raditi niti protiv interesa županija ni Federacije Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da se baš ne razumije najbolje u odnosu snaga u Federaciji te da čeka uspostavu većine u tom entitetu. Ovo je drugi sastanak dvaju stranaka od održavanja izbora. Time se potvrđuje savezništvo te dvije stranke te mogućnost da one budu moguća okosnica buduće državne vlasti.

Iako Dragan Čović neće biti kolega u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku ostala tijela vlasti na državnoj razini teško je uspostaviti bez tih stranaka. Konferencija za novinare najavljena je za 13.30.
U intervjuu za banjolučke "Nezavisne novine" jučer je izjavio kako je sigurno da će u novu vlast u toj zemlji na temelju rezultata listopadskih izbora ući njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH, kao autentični zastupnici izborne volje Srba odnosno Hrvata, no i dalje je nejasno tko će biti dio vladajuće većine s bošnjačke stranke jer tamo još nisu donesene ključne odluke o tome tko će s kim koalirati.

S obzirom na to da među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko članstvo još nisu okončani pregovori o mogućim koalicijama Dodikov komentar je bio kako bi svatko onaj tko osigura potrebnu većinu u Federaciji BiH trebao postati partnerom u vlasti i na državnoj razini.

Iako je, uz SNSD i HDZ BiH, jedan od tri razmjerna pobjednika izbora u BiH i bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), ona je suočena s mogućnošću da prijeđe u oporbu jer s njom ne želi koalirati niti jedna veća stranka građanske ili lijeve orijentacije, a bez takve koalicije SDA ne može osigurati stabilnu parlamentarnu većinu koja joj je potrebna za uspostavu vlasti u Federaciji BiH.

Dodik je ranije kazao kako je njemu svejedno hoće li mu partner s bošnjačke strane biti SDA ili blok okupljen oko Socijaldemokratske partije (SDP BiH).

U pomirljivom tonu Dodik je za list kazao kako kao član Predsjedništva BiH želi djelovati konstruktivno i raditi na stabiliziranju političkih prilika u zemlji s ciljem da BiH funkcionira kao "zajednica dva entiteta i tri naroda" i bez miješanja predstavnika međunarodne zajednice u unutarnje procese.

Očekujem da Predsjedništvo bude epicentar svih političkih institucionalnih zbivanja u BiH. Očekujem da se sva tijela (vlasti) stave u funkciju Predsjedništva BiH onako kako je to predviđeno ustavom i vjerujem da je to moguće, kazao je Dodik, koji bi po ustaljenom sustavu rotacije trebao postati i prvim predsjedateljem državnog vrha u novom sazovu, kada to tijelo bude i formalno konstituirano idućeg tjedna.

HRT.HR