Sarajevu dvostruko više novca nego županijama s hrvatskom većinom

Sarajevo
Zakon o pripadnosti javnih prihoda jedan je od najspominjanijih i, po mnogima, najnepravednijih zakona u Federaciji BiH ikad donesenih kada je financijski aspekt u pitanju. Osim Sarajevske, nema županije, a ni lokalne zajednice iz koje se netko od dužnosnika nije pobunio, piše Večernji list BiH.

Sarajevo je njime zadovoljno jer kao glavni grad ima koeficijent dva pri raspodjeli neizravnih poreza pa dobiva dvostruko više novca nego druge županije u Federaciji BiH.

Konkretniji potezi

Kad je taj zakon 2006. godine usvajan, rečeno je kako se spomenuti koeficijent neće zadržati. Međutim, danas se u milijardama maraka broje iznosi koji su se slili u Sarajevo. Savez općina i gradova Federacije BiH kritizirao je zakon u više navrata, a pokrenuo je i konkretne mjere još u ožujku prošle godine. Vladi Federacije BiH uputio je inicijativu za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, i to u dijelu koji se odnosi na raspodjelu poreza na dobit.

- Kako Vlada Federacije BiH u svom odgovoru nije iskazala spremnost za razmatranje ovakve inicijative, a njezini predstavnici ignorirali su sjednicu Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, iako su uredno pozvani kao i na prethodne, Savez će se i u idućem razdoblju ponovno usredotočiti na ove aktivnosti - priopćeno je tada. Ove godine očekuju se konkretniji potezi iz Saveza. Međutim, inicijative će se povući i u Parlamentu Federacije BiH, što je za medije potvrdio i Ivan Boban, zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Boban je iz Gruda, lokalne zajednice koja je gospodarski među najjačima u Federaciji BiH, a zbog nepravednih zakona sustavno je osiromašivana i tek kad su se u vlast vratili Hrvati s legitimitetom 2014. godine, stvari su se počele popravljati.

Međutim, još nedovoljno. Boban je kazao kako u Parlamentu Federacije BiH priprema nekoliko inicijativa, a o nekoliko njih razmišlja kako ih provesti jer traže široku suglasnost.

Pozitivne aktivnosti

- Takve su izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine i to je ono što me trenutačno okupira. Naime, određene sredine zakinute su ovim zakonom, pa i moja Hercegovina, te je stoga potrebno vidjeti na koji način ovaj disbalans ispraviti - istaknuo je Ivan Boban, zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Koliko je zakon nepravedan, na svojoj koži osjeti i Hercegovačko-neretvanska županija koja je od 2006. godine do danas izgubila više od 300 milijuna maraka koje su otišle u Sarajevsku županiju. Upravo o tome je svojedobno govorio i premijer ove županije Nevenko Herceg.

Unatoč tome što se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bilježe svakodnevne pozitivne aktivnosti na različitim poljima, u toj su županiji svjesni kako bi bilo više i gospodarskih mjera i drugih konkretnih pomaka da nije te nepravde koja traje godinama.

Vecernji.ba