Sarajevski sporazum ne znači uspostavu vlasti, a nje nema bez podrške HDZ BiH

HNS BiH
...rezultate, izjavio je veleposlanik Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH. On je u intervjuu za "Glas Srpske" kazao kako potpisani sporazum između SDA, DF-a i Saveza za promjene ne znači formiranje vlasti. - Davno smo rekli da želimo formiranje stabilne i uspješne vlasti na svim razinama u BiH. Izgleda da je to korak unaprijed, ali to ne znači formiranje vlasti, zbog toga što moraju dobiti suglasnost i podršku HDZ-a BiH, a od Dragana Čovića još nismo čuli odgovor. Važno je da ljudi surađuju, ali posebnih zaključaka nemam još kada je riječ o tome kada će biti formirana vlast na razini BiH - rekao je Moore.

On ne vjerujem da se sarajevskim sporazumom sa Savezom za promjene pokušava uvesti nestabilnost u RS-u.

- Sumnjam da je to tako. Nije to njihova motivacija. Mislim da će na kraju krajeva biti stabilna vlast i u RS, a koje stranke će biti u toj koaliciji, ne znam. Ima mnogo razgovora i prijedloga, mnogo mogućnosti. Ne znam kakva će biti uloga manjih stranaka, uključujući i koaliciju "Domovina", ali to nije još nikome jasno - kazao je Moore.

Kada je u pitanju formiranje vlasti veleposlanik Moore je rekao da je u FBiH posebno važno imati paket i za županijske vlasti.

- Imamo deset županija i situacija je u nekim kompliciranija nego u drugim. U Posavini i u Županiji deset je situacija kompliciranija i u njima ima mnogo srpskih povratnika. Svi moraju biti uključeni u županijske vlasti - rekao je Moore.

On, kako kaže, ne misli da je sporazumom SDA, DF-a i Saveza za promjene pokušaj Izetbegovića da izigra Čovića i Dodika.

- Ne mislim da je to namjera ovog prijedloga. Razgovori se moraju produžiti. Mislim da nisu varali ni Dodika ni Čovića. Ovaj prijedlog nije okvir. Čekamo kako će ići dalje, a oni moraju imati više partnera - kazao je, između ostalog, veleposlanik Moore.

On je ponovio da je Daytonski okvir s dva entiteta potpuno čvrst i izrazio sumnju da će, kako je rekao, itko tko je ozbiljan pokušati to promijeniti.

- U sastavu Ustava, što se tiče međunarodnih standarda, ne dolazi u obzir govoriti i špekulirati o statusu entiteta. Ustav se može promijeniti samo ako u Parlamentu BiH postoji dvotrećinska većina. U vezi sa slučajem "Sejdić i Finci" od RS smo već čuli konkretan prijedlog i to se može brzo riješiti. To smo čuli i od predsjednika Dodika. Koliko znam, i Bosić i Ivanić imaju iste stavove. Što se tiče odluke "Sejdić i Finci" situacija je daleko kompliciranija u FBiH nego što je u RS - rekao je prvi čovjek Misije OSCE-a u BiH.

Avaz.ba