Sarajevska pljuska Andreju Plenkoviću

Bakir Izetbegović
... kaže za Globus Željko Šiljeg, general-pukovnik Hrvatskog vijeća obrane, u povodu uhićenja desetorice Hrvata, bivših pripadnika HVO-a.

U ponedjeljak ujutro, samo dva dana nakon službenog posjeta novoga hrvatskoga premijera Bosni i Hercegovini, zakrabuljeni pripadnici SIPA-e, bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu, u spektakularnoj su akciji uhitili desetoricu hrvatskih branitelja iz bosanske Posavine, koje Tužiteljstvo BiH tereti da su od travnja 1992. do srpnja 1993. sudjelovali u zločinima nad srpskim stanovništvom na području Orašja.

"Naravno, izabran je i trenutak kada će doći do hapšenja, neposredno pošto su hrvatski dužnosnici posjetili BiH", tvrdi Šiljeg, a krajnji je cilj, po njegovu mišljenju, "prikazati da je Herceg-Bosna, koja je u danim uvjetima bila nužnost, zločinačka tvorevina."

Ako je suditi po priopćenju koje je ekspresno nakon uhićenja stiglo sa Zrinjevca, hrvatska diplomacija nije znala što se sprema, a Plenkoviću i Stieru domaćini nisu dali nikakav signal za akciju u kojoj će državljani Republike Hrvatske završiti u zatvoru.

Uhićenje Hrvata u BiH moglo bi postati krajnje neugodna tema između dviju država, možda i eksplozivnija od one sa srpskim zakonom o univerzalnoj nadležnosti, zbog kojega mnogi hrvatski branitelji strepe kada prelaze granicu. Ako je točna informacija koju je dobio Globus, nije isključeno da će biti podignuta optužnica i protiv nekih generala Hrvatske vojske, između ostalih i Pavla Miljavca.

Da međusobni odnosi Zagreba i Sarajeva nisu baš blistavi, dalo se naslutiti u subotu, kad je predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u nimalo diplomatskom intervjuu izjavio da u Hrvatskoj "naslijepo" govore o ugroženosti Hrvata u BiH te energično odbacio "nejasne, difuzne stavove o nekakvim federalizacijama", upravo ono o čemu je i Plenković govorio u BiH.

General HVO-a Željko Šiljeg tvrdi da je najnovijim uhićenjima cijeli hrvatski narod u BiH, osobito braniteljska populacija, smišljeno izložen novim pritiscima. "U tu svrhu", tvrdi, "koristi se politička vlast, kroz institucije Tužiteljstva i Suda Bosne i Hercegovine."

Kad smo generala upitali smatra li da je ovo što se sada događa u BiH, uhićenja po tajnim tjeralicama, slično "lovu" na hrvatske branitelje po tajnim tjeralicama iz Srbije, zabrinuto je odgovorio: "Ovo je puno gore i naglašenije, s težim posljedicama."