Sarajevske nacionalsocijalističke stranke ekstremnije od ekstremno desnih, to je “totalno ludilo”

HNS, Božo Ljubić
...istine o žrtvama, koja je bila zabranjivanja desetljećima. Povezivati ovaj odjel ili čovjeka koji je na njegovu čelu gospodina Vrljića s organiziranjem crtanja fašističkih simbolima na ulazu u Partizansko groblje u Mostaru je gruba objeda i manipulacija, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Božo Ljubić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Fašistički pristup

Ljubić je djelovanje određenih sarajevskih političko medijskih krugova nazvao "tatalnim ludilom".

- Poistovjećivati sve stanovnike gdje je HDZ BiH na vlasti, a to je 90 posto prostora gdje žive Hrvati s nositeljima ustaške ideologije i vrijednosti NDH je fašistički pristup, kazao je Ljubić, dodajući kako je "sarajevska nacional-socijalistička ljevica u takvom pristupu ekstremnija od ekstremne desnice".

On je naglasio kako je Bosna i Hercegovina kao stabilna i samodrživa država moguća samo kako dogovor legitimnih predstavnika tri naroda.

-Zato je ovakav fašistički pristup tobožnjih antifašista prema jednom konstitutivnom narodu i stranci koja ga predstavlja, duboko opasan za Bosnu i Hercegovinu, kazao je Ljubić, dodajući kako je vrijeme da u politički i medijski prostor dođu odogovorni ljudi.

Glavno vijeće HNS BiH raspravljalo je na današnjoj sjednici u Mostaru i o izmjenama Izbornog zakona, na čemu će, kako je rečeno, dalje raditi dužnosnici GV HNS, te hrvatski kadrovi u instituciama vlasti. Tri modela izbora članova Predsjedništva BiH i dva modela izbora delegata u Dom naroda Pralemnta F BiH, bit će predstavljeni i na konferenciji u Neumu.

Simetrična federacija i izmjene izbornog zakona

Na upit bi li HNS BiH odustao od federalizacije, ukoliko bi se prihvatile izmjene izbornog zakona, kojima bi se jamčio izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvo BiH i federalni dom naroda, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr Božo Ljubić kazao je kako BiH može postati stabilna i samodrživa država samo kao simetrična federacija.

-HNS BiH zalaže za to da BiH bude ustrojena kao simetrična federacija, što podrazumjeva i postojanje federalne jedinice s hrvatskom većinom, te za načelo neteritorijalne autonomije kojim bi bila osigurana prava knstitutivnih naroda u federalnim jedinicama u kojima ti narodii nisu većinski, pojasnio je Ljubić.

Naglasio je kako bi izmjene izbornog zakona, kojim bi se osigurao izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvo BiH, za što je hrvatska strana predložila tri tri modela, te legitimnih izaslanika u Dom naroda za što su predložena dva modela, te izbor Vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, bile dovoljan napredak u ovoj godini, da bi se nakon toga posvetili nastavku socio-ekonomskih reformi i europskom putu BiH.

Harmoniziranje odnosa

- Izmjenama izbornog zakona institucionalno bi se harominizirali odnosi tri naroda u BiH, a ukoliko se to ne bi dogodilo, to bi onda bilo zabrinjavajuće ne samo za Hrvate, već i za cijelu BiH, kazao je Ljubić.

Na upit je li SDA odbio prijedloge hrvatske strane o izboru članova Predsjedništva BiH i delegata o federalni dom naroda, Bariša Čolak, predstojnik Odjela za pravopsuđe GV HNS BiH i visoki dužnosnik HDZ BiH, koji je danas izabran i za zamjenika predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH, kazao je kako formalno prijedlog nije odbijen, no da su pojedini visokopozicionirani dužnosnici Stramke demokratske akcije u medijskim istupima kazali da su za SDA prijedlozi HDZ BiH neprihvatljivi.

-Takve izjave da nisu smješne bile bi žalosne, jer kako mogu biti neprihvatljivi prijedlozi koji su u skladu s Ustavom BiH i koji omogućavaju izbor legitimnih predstavnika konstitutivniih naroda u ove institucije, kazao je Čolak.

On je pojasnio da su prijedlozi izbora članova Predsjedništva BiH kreirani u skladu s postojećim Ustavom, budući ne postoji dvotrećinska većina potrebna za izmjenu Ustava, a ako se takva većina osigura HDZ BiH je spreman prihvatiti i rješenja kojim će se osigurati i provedba presude u predmetu "Sejdić- Finci o nediskriminaciji nacionalnih manjina, ali i izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

Transformacija javnog rtv sustava

Inače, Konferencija za novinare održana je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS BiH na kojoj je usvojen Program i plan rada GV HNS BiH. Glavno vijeće informirano je i o prezentaciji Studije o transformacije javnog rtv servisa BiH, koju je sačinio Odjel za medije i informiranje GV HNS BiH, o čemu će se 27.-ovog mjeseca održati javna rasprava u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Također je usvojen i proglam obilježavanja obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane- 8. travnja, obljetnice osnutka, kako je rekao Ljubić, "vojske hrvatskog naroda u BiH koja je prva stala u obranu BiH i obranila BiH"./HMS/