Sarajevo: Prosvjednici traže formiranje nestranačke Vlade Federacije BiH

Sarajevo, Neredi, Sarajevo, prosvjedi, SDA BIH, prosvjedi, Milorad Dodik, Mladen Bosić, prosvjedi, Srbija, zoran čegar, prosvjedi, BIH, Sarajevo, prosvjedi, Sarajevo, Vlada Federacije, prosvjedi, prosvjedi, BIH, revolucija, prosvjedi, BIH, jozo pavković, BIH, prosvjedi, prosvjedi u bih, paljenje, državni arhiv, Sarajevo, prosvjedi, Fahrudin Radončić, Sarajevo, prosvjedi, uhićenje, prosvjedi, prosvjedi u bih, paljenje, zapaljenje, samozapaljenje
Jedna od sudionica prosvjeda pročitala je i proglas u kojem se navodi da se mirni prosvjedi u Sarajevu nastavljaju, te da okupljeni ovdje daju podršku prosvjedima u svim gradovima BiH.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Ale Hošić podržava izraženo nezadovoljstvo radnika i građana na prosvjedima, ali osuđuje svako vandalsko i rušilačko ponašanje.

- U ime pripadnika boračkih organizacija podržavam izraženo nezadovoljstvo radnika, sindikata i svih nezadovoljnih građana u ovoj zemlji zbog teškog stanja koje trpimo 20 godina. Svakako osuđujemo i smatramo nedopustivim da ono što smo mi našim životima i dijelovima tijela sačuvali u ratu, sada uništavaju vandali, zloupotrebljavajući teško socijalno stanje naših građana - kazao je Hošić.

- Govorimo isključivo u ime svih nas kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favoritizira bogate i financijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja - citat je iz proglasa.

Borimo se, ističe se, isključivo za poredak utemeljen na socijalnoj pravdi.

Kako prenosi Fena, kada je u pitanju Županija Sarajevo zahtijevaju da se formira nestranačka Vlada, ističući da proces odabira mora biti hitan i otvoren za javnost i mora uključiti predstavnike građana, a odluka stručnog povjerenstva prijedlogu mora biti argumentirana, utemeljena na kredibilitetu i stručnosti odabranih za što će dokazi biti predstavljeni u javnosti.

- Ukoliko Skupština ne ispoštuje ovaj zahtjev do 1. ožujka 2014. građanstvo ŽS-a će predložiti novi sastav Vlade po navedenim principima - navodi se u proglasu.

Kada je riječ o Vladi FBiH traži se trenutna ostavka cijele Vlade na čelu s premijerom i formiranje nestranačke vlade po već navedenim principima odabira.

- Ovi zahtjevi su tek početak. U svjetlu našeg dugoročnog cilja, društva utemeljenog na socijalnoj pravdi, bit će nužne i korjenite promjene koje također ne mogu i ne smiju dugo čekati, a to su, između ostalih, eliminacija korupcije, nepotizma i političke neodgovornosti, ograničavanje utjecaja političkih stranaka, revizija privatizacije, itd. Ova lista zahtjeva neminovno će rasti. Prvo moramo raščistiti nered koji godinama prave naše vlasti, onda idemo dalje,pravimo red u našem obrazovanju, zdravstvu, zaštiti okoline, poljoprivredi, industriji i svim drugim sferama društvenog života - navodi se, između ostalog, u proglasu koji je pročitan na današnjim prosvjedima u Sarajevu.

FENA