Sarajevo: Promocija filma In odium fidei - Iz mržnje prema vjeri

In odium fidei, Sarajevo, promocija nečega
...dokumentarnog filma »In odium fidei - Iz mržnje prema vjeri«. Film redateljice i scenaristice Nade Prkačin oživljava prošlost mučeništva 66 hercegovačkih franjevaca ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata i poraća.

Potresen scenama Laudatovog filma, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, istaknuo je: »Moramo znati poštovati žrtve i biti hrabri. Jer nema života koji će biti jeftin. Plaćamo cijenu žrtve onoga što stvaramo. Komunisti su nas prisilili da ne pamtimo, ali važno je da znamo na čemu živimo, važno je znati korijene. Dokumentarcem čuvamo ovo pamćenje«, naglasio je kardinal Puljić. »Ne smijemo se zatvoriti u svoj maleni svijet nego hrabro sačuvati prošlost da bismo znali živjeti sadašnjost«, poručio je kardinal Puljić.

Projekciji je nazočio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene Uzvišenja Svetog Križa fra Lovro Gavran.

»Zahvaljujem kući Laudato koja se prihvatila posla oko filma "In odium fidei - Iz mržnje prema vjeri". Žrtva 66 hercegovačkih franjevaca samo je okidač za širi govor o žrtvama diljem Hrvatske, diljem Bosne i Hercegovine«, rekao je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće. »Sve su te žrtve zaslužile da ih stavimo pod pravo svjetlo i izvučemo ih iz zaborava. Na pravom smo putu!«, zaključio je Stojić, izaslanik fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, čiji su članovi bili ubijeni hercegovački fratri.

Krvlju natopljeno tlo Vrhbosanske nadbiskupije, mjesto je u vrhu stradanja utkano u Hrvatski martirologij 20. st. Sarajevska Franjevačka provincija Bosna Srebrena, sa svojih 73 ubijenih redovnika/svećenika u Drugom svjetskom ratu i poraću, u vrhu je stradanja Crkve u Hrvata. Ubijeno je i 39 dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, rečeno je na predstavljanju.