Sarajevo možda ostaje bez grijanja

sarajevo_u_rujnu
Prema njegovim riječima, u Direkciji za robne rezerve Županije Sarajevo postoji lož-ulje kao rezervni energent, ali to može biti samo kratkoročno rješenje, i to ako u slučaju potrebe suglasnost da Vlada Federacije BiH /FBiH/.

"Lož-ulje se koristi u interventne svrhe, ako nastane neki kvar na plinskom sustavu. Međutim, te količine su dovoljne samo za dva ili tri dana", rekao je Hadžialić.

On je istakao da cijene grijanja u Županiji Sarajevo nisu mijenjane, zbog čega je nesrazmjerna cijena plina i grijanja dovela do dugovanja "Toplana" prema "Sarajevogasu" i dalje prema "BH-gasu", piše "Dnevni avaz".

"Toplane" će bilježiti nova dugovanja, jer ovom trenutnom cijenom ne možemo pokriti ni troškove plina, a da ne govorim o ostalim troškovima za amortizaciju, električnu energiju, plaće... Ne možemo ispunjavati ni osnovne obveze pa svakodnevno pravimo gubitke", dodao je Hadžialić.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Županiji Sarajevo Zlatko Petrović rekao je da se "on ništa ne pita kada je riječ o grijanju".

Toplane su trenutno "Sarajevogasu" dužne oko 70 miliona KM a, s druge strane, "Sarajevogas" kompaniji "BH-gas" duguje oko 40 miliona KM i ta će se cifra samo povećavati.

Srna