Sarajevo imenovalo školu po čovjeku koji je veličao Hitlera

Mustafa Busuladžić

... koji je veličao Hitlera. Predsjednik Židovske zajednice snažno je osudio taj čin. Do kraja godine škola je službeno promijenila svoje ime", navodi se u izvješću američkog State Departmenta o stanju religijskih sloboda u BiH, piše Večernji list BiH.

Novi Grad

Odluka o imenovanju škole po sljedbeniku nacističkih i ustaških stavova izazvala je reagiranja i oporbenih stranaka, no vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) nije se obazirala na kritike oporbe koja je upozorila kako je Busuladžić, u najmanju ruku, kontroverzna osoba.

No, SDA, koji koketira s Islamskom zajednicom (IZ), te funkcionira "sukladno" razmišljanjima te vjerske organizacije, nije se obazirao na upozorenja oporbe, niti židovskih organizacija. Odluka o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću u općini Novi Grad nije se, međutim, promijenila i ovih dana formalno treba stupiti na snagu.

Četrdesetjednogodišnjeg Busuladžića su komunističke vlasti strijeljale po završetku rata. Unutar dijela bošnjačke zajednice Busuladžića se smatra jednim od istaknutijih intelektualaca koji je bio pisac i znanstvenik. Objavljivao je radove u više oblasti - znanosti o islamu, kulturi, književnosti, povijesti. Bio je nositelj ideje nacionalističkog i panislamskog pokreta, Mladih muslimana, antikomunist i antisemit.

Izvješće američkog State Departmenta govori i o utjecaju te međusobnim vezama između Katoličke i Pravoslavne crkve te Islamske zajednice s pojedinim narodima i njihovim političkim strankama.

Sporazum s IZ-om

"Političke stranke koje dominiraju među pojedinim nacionalnim skupinama nastavljaju se identificirati blisko s religijom povezanom s tom nacionalnom skupinom. Najbrojnija nacionalna bošnjačka stranka SDA vodi politiku sukladno stajalištima Islamske zajednice.

Najveća nacionalna hrvatska stranka HDZ povezana je s Katoličkom crkvom", navodi se u izvješću i dodaje kako je identična situacija kod vodećih srpskih stranaka u BiH SNSD-om i SDS-om.

U izvješću se navodi i kako, prema navodima službenika Islamske zajednice, hrvatski i srpski članovi Predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić nastavljaju, "navodno", odbijati prihvatiti sporazum između vlasti i Islamske zajednice koji je Vijeće ministara odobrilo 2015. godine.

Prema dostupnim informacijama, donošenje tog zakona povezano je sa Zakonom o blagdanima koji pak koče bošnjačke stranke.