Sarajevo drugima određuje što bi trebalo, što moraju ili smiju da urade

sarajevo
"Veoma čudni standardi pravne države promoviraju se u posljednje vrijeme iz političkog Sarajeva. Drugima se određuje što bi trebalo, što moraju ili smiju da urade", navedeno je u priopćenju. Iz HDZ-a BiH kažu da političko Sarajevo ne želi da prihvati činjenicu da je BiH višenacionalna i da u bi u njoj trebalo da vrijede isti standardi za sva tri naroda.

"Dostizanje tih standarda najveći je prioritet svakog odgovornog pojedinca, dužnosnika, kao i svake institucije u BiH. Nastojanja da se to onemogući vode u dalju depresiju i stagnaciju", poručili su iz ove stranke.

HDZ BiH poziva koalicione partnere da "smognu dovoljno hrabrosti za rješenje svih problema i pitanja", kako bi BiH bila uspješna, stabilna i sigurna zemlja. Iz ove stranke insistiraju na sprovođenju reformi koje je bi ojačale institucije, unaprijedile političko okruženje i stabilnost BiH.

"Јedna od ključnih stvari iz Master plana je sprovođenje odluke `Sejdić i Finci`, odnosno kako u izbornom zakonodavstvu riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva i Doma naroda. HDZ BiH se zalaže i za rješenje presude koja se odnosi na Grad Mostar i odluku Ustavnog suda o izboru delegata za Dom naroda", kažu iz HDZ-a BiH.

Ističu da je sada odgovornost na svim nivoima vlasti u BiH da posao u vezi sa Upitnikom EU shvate veoma ozbiljno i pripreme BiH da do kraja iduće godine postane kandidat za članstvo u EU. HDZ BiH upozorava da je nemoguće graditi institucije i BiH kada je Sud BiH donio još jednu političku odluku, u vezi sa održavanjem izbora u Stocu.

Ova stranka poziva Centralnu izbornu komisiju BiH da se oslobodi utjecaja političkih struktura, te da odluku o Stocu donese na osnovu Izbornog zakona i izbornih procedura.