FOTO  Sarajevo: Dodijeljena priznanja za Marketing Superstar 2019.

Sarajevo: Dodijeljena priznanja za Marketing Superstar 2019.

U Sarajevu je danas pred više od 500 sudionika, održan 6. Sarajevo Marketing Summit, događaj koji okuplja najbolje domaće i regionalne marketinške stručnjake, predstavnike vodećih tvrtki i brendova čiji su primjeri i najbolje prakse predstavljene na summitu.

''Sarajevo Marketing Summit radim već 6 godina zajedno sa marketinškom agencijom Altermedia iz Sarajeva (In Academy) i Finance Akademija  iz Ljubljane. Mislim da je ovakva konferencija odlična za pokretanje marketinga, za jačanje marketinške funkcije i jačanja marketinga u ekonomiji u bilo kojoj državi. Ove godine tema marketing summita je rast. Nećemo se bazirati samo na rast brendova, nego ćemo govoriti i o rastu karijere pojedinca, zapravo karijere marketara. Koje kompetencije, koja znanja treba imati da bi bio uspješan kao marketar, kao direktor marketinga za 5 godina, i za sljedećih 10 godina. Sada je najbolji trenutak za rast, posebno tvrtki u BiH koje imaju izuzetnu priliku, jer su potrošači spremni prihvatiti nove marke i sada je idealna prilika'', riječi su Primoža Hvale, programskog direktora summita.

Program konferencije osmišljen je s ciljem da se pokažu najbolje prakse i tvrtke, a koje govore o ključnoj temi ''Master Your Growth'', te taktike koje otkrivaju kako da tvrtke, brendovi, ali i pojedinci održe rast u budućnosti.

Svoja bogata iskustva podijelilo je 12 eminentnih marketinških stručnjaka, domaćih, regionalnih i svjetski uspješnih primjera tvrki koje su po utiscima sudionika velika inspiracija za dalji rad.

Master Your Internationalization - kako rasti u regiji i svijetu je prvi blok predavanja koje su obilježile prezentacije govornika Boštjan Jerončič (Incom), Lovro Verhovšek (Deloitte), Jusuf Jamakosmanović (Turkish Airlines) i Nedim Muratović (Philip Morris International).

U nastavku programa veliku pažnju izazvali su svima dobro poznati brandovi i ključni faktori uspjeha istih. Primjer Argete, o kojem je govorila Nedeljka Janković (Atlantic Grupa) i primjer Dolcela o kojem je govorila Mila Zovko (Podravka), prošlogodišnja dobitnica priznanja za Marketing Superstar.

''Marketing je najznačajniji za rast brenda kod nas. Mi vodimo strategiju, mi smo oni koji slušaju potrošače diljem Europe, diljem svijeta, te prilagođavamo našu ponudu i proizvode, ali i komunikaciju ka potrošačima. Kod nas je najbitnija lokalizacija, lokalni ljudi, lokalna komunikacija, lokalni proizvodi, lokalni dizajn, i to je zapravo ono zbog čega smo mi tako uspješni - broj 1 robna marka u mesnoj pašteti u Europi. Ne stajemo tu, sljedeći korak je da budemo broj 1 u svijetu'', kazala nam je Nedeljka Janković – regionalni vođa marketinga za Argetu, Bakinu Tajnu i Montanu u Atlantic Grupi.

Master Your Digital temom dominirali su domaći primjeri iz BH Telecoma i Nađe Lutvikadić-Fočo, te primjer Dalile Zeljković iz tvrtke Symphony.

Izdvajamo predavanje Keynote Speakera koji je podijelio iskustva, načine i taktike posebno interesantne za trgovce, da pomoću cijene postignu održiv rast i profit.

''Kada govorimo o vrijednosti cijena i gdje tvrtke često griješe jeste upravo to da ne procijene svoje proizvode, zapravo vrijednost proizvoda. Tvrtke bi trebale shvatiti koliko klijenti zapravo žele platiti i da se ne fokusiraju toliko na troškove i cijene konkurencije. Ne postoji pravo vrijeme da se promijene cijene. Čak i kada ekonomija ide nizbrdo vi možete da prilagodite svoje cijene i da ih čak povećate, a da imate profit. U slučajevima kada je ekonomija loša, vi podignete cijene, dok konkurencija pokušava da privuče klijente sa nižim cijenama. U takvim situacijama uvijek postoji način da se prilagodi cijena'', istakao je Tomasz Stec (Simon & Kucher & Partners)

Tema konferencije zaključena je temom MasterInternally, tj. odgovoreno je na pitanja koliko smo spremini za rast, kako uz pomoć marketinga kreirati snažnu kulturu tvrtke koja generira rast, koje su to vještine koje se traže u marketingu, te koji je to put i rast karijere jednog marketara. O ovoj temi govorili su: Latifa Imamović (Klika), Edin Mehić (Posao.ba) i Almir Hodžić (Marketing Superstar 2018).

Kako je to bila praksa i prethodnih godina, u sklopu ovog prestižnog marketinškog događaja veliku pozornost sudionika, ali i javnosti privukao je i izbor, tj. dodjela priznanja za Marketing Superstar 2019 - predstavnike domaće, regionalne i internacionalne tvrtke, a koja su ponijeli marketinški stručnjaci: Ethem Numić (AS Holding), Matjaž Mrva (Deichmann) i Dino Čolaković (Red Bull).

Pored nagrade i priznanja, nagrađeni imaju privilegiju da na Sarajevo Marketing Summitu 2020 prezentiraju primjer uspješne tvrtke, koja će poslužiti kao inspiracija kolegama iz struke.

Marketing Superstara u ove tri kategorije biralo je ekspertno vijeće marketinških stručnjaka iz BiH i Regiona, a koje su okupili organizatori summita In Academy (BiH) i Finance Akademija (Slovenija).

Program konferencije dodatno je obogaćen i zanimljivim interaktivnim sadržajem sponzora i prijatelja prijekta koji su darivali sudionike vrijednim poklonima, putovanjem u Meksiko (Turkish Airlines), vikend putovanje za dvije osobe u One Suite Hotel u Dubrovniku, kompanija Asbis darivala je vrijedan Samsung pametni sat, dok su Vispak i Klas obradovali po tri sretna dobitnika poklon paketima iz svog asortimana.

Više o programu i govornicima na www.marketing-summit.ba.