Samo u BiH: Litar nafte jeftiniji od litra vode!

Gorivo, nafta, Gorivo, nafta, Vlada Federacije, Gorivo, poskupljenje, Gorivo, Split, krađa, Gorivo, poskupljenje, država za čovjeka, Gorivo, benzin, nafta, Gorivo, benzin, dizel, prosvjed, sindikat, petrol, petrol, benzinska pumpa petrol livno, nafta, eksploatacija nafte , naftni terminal, ekonomična nafta, Gorivo, cijena, nafta, nafta, benzin, cijena, pad cijena, nafta, benzin, pojeftinjenje, nafta, cijena, pad cijena, BIH, dizel, dizeli 220 BlueTec, Turbodizelaš, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, pojeftinjenje, Gorivo, dizel, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, BIH, Gorivo, cijena, Ljubuški, Gorivo, cijene, Gorivo, Hercegovina, cijena, poskupljenje, alkohol, Gorivo, BIH, nafta, cijena, nafta, FBIH, Gorivo, poskupljenje, trošarine, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, nafta, poskupljenje, akcize, nafta, dizel, dizel pogon, troškovi, Gorivo, Gorivo, Mostar, Gorivo, poskupljenje, cijena nafte , cijene nafte , nafta
...tako da se očekuje kako će se ovaj trend nastaviti i u danima koji slijede. Stanovnici BiH pojeftinjenje dobro osjete i na svojim novčanicima. Rezervoari se pune do vrha, jer je gorivo najjeftinije u posljednjih 11 godina. Cijene na crpkama u Federaciji za godinu su pale više od 70 pfeninga - prenosi TV1.

U prosincu prošle godine rezervoar od 50 litara dizela koštao je gotovo 120 KM, a danas košta 80 KM. Ušteda na rezervoaru iznosi 40 KM!

U Republici Srpskoj gorivo je još jeftinije nego u Federaciji.

"U Federalno ministarstvo trgovine jučer je pristiglo 30 zahtjeva za snižavanje cijena dizela i benzina. Pošto barel nafte na svjetskim tržištima pada, za očekivati je kako će i ostale benzinske crpke uputiti obrasce za snižavanje cijena da im ovjerimo", kaže Lela Glubo, šefica Odjela za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH.

Pojeftinjenje goriva počelo se bilježiti od druge polovice 2014. godine, no malo tko je tada mogao pretpostaviti da će se situacija ovako razvijati u korist potrošača. Cijena nafte konstantno pada i trenutno iznosi nešto više od 31 dolar za barel.

Ipak, na maloprodajne cijene vrijednost barela utiče neizravno, odnosno preko rafinerijskih cijena. Mnogo više na maloprodajne cijene utiču obveze prema državi.

"To ne pada nikako, to je fiksno i da vam netko pokloni brod nafte to je već 75 pfeninga, pa vi računajte koliko košta litar nafte", kaže Izudin Ahmetlić, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

U Federaciji se na svaki litar goriva plaća 30 do 35 pfeninga trošarine, tu je i trošarina za ceste, trošarina na cestarinu i na sve to obračunava se PDV.

"Ja tvrdim i danas sam spreman sa vama otići u supermarket i reći - cijena nafte je danas u BiH jeftinija od cijene litre vode i to sam spreman dokazati", kategoričan je Ahmetlić.

Zahtjevi za smanjenje cijena pristižu gotovo svaki dan. Cijene uglavnom padaju po 5 pfeninga, a na crpkama se razlikuju i do 20 feninga. No, očekivanja kako bi nakon pada cijena goriva, mogle početi padati i cijene životnih namirnica, još se nisu ostvarila.

Brotnjo.info