Safet Oručević: Izetbegović me prošle godine zvao i tražio da ga pomirim s Fahrom

safet oručević
Tužitelj Dubravko Čampara je na suđenju za ometanja rada pravosuđa ispričao kako ga je telefonom pozvao optuženi Zijad Hadžijahić i tražio sastanak, pošto ga je zanimalo nešto "vezano za predmet".

Čampara, koji je iskaz dao kao svjedok Državnog tužiteljstva, pojasnio je da se s Hadžijahićem poznaje, ali da nije znao na koji od dva postojeća predmeta se zanima optuženi.

"Rekao sam mu da ne mogu, da radim istragu za predmet Rez. Odbio sam sastanak te smo dogovorili da se nađemo idući tjedan. Znao sam da se vodi istraga protiv Bakira Dautbašića s kojim je dobar. Kada je nekoliko dana kasnije na ročištu za pritvor spomenuto Hadžijahićevo ime, napravio sam službenu zabilješku i predao je tužitelju Boži Mihajloviću, koji je istragu vodio, na okolnosti zadnjeg kontakta telefonom", pojasnio je Čampara, te dodao da se sa Hadžijahićem nije našao.

Na upit Dragana Barbarića, jednog od odvjetnika Fahrudina Radončića, na koja dva predmeta je mislio, Čampara je odgovorio da je jedan "Lutka", a drugi je predmet vezan za njegovo svjedočenje. U ovom predmetu, pojasnio je Čampara, suđenje traje, dok je u drugom istraga u tijeku, iako je dio okončan prvostupanjskom presudom.

Na upit Obrane koja je njegova uloga u ovom predmetu, Čampara je odgovorio da je "svjedok", prenio je Detektor.ba.

Pojasnio je na pitanja Obrane da je moguće da se njegovi potpisi nalaze na pojedinim dokumentima gdje je memorandum tužitelja Mihajlovića, jer je to mogao potpisati bilo koji tužitelj u odsustvu šefa. Dodao je da ako se na dokumentu nalazi njegov potpis, to ne spori, ali da ga nije zanimao sadržaj, jer nije njegov predmet. Potvrdio je i da je saslušao svjedoka Sabahudina Žuju.

"Točno je da sam saslušao čovjeka. Imao sam usmenu naredbu tužitelja Mihajlovića koji je bio odsutan da nađem Žuju i uzmem izjavu", dodao je tužitelj.

Radončića i Hadžijahića optužnica tereti zajedno s Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman za ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu utjecajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se tereti i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Hadžijahića, zaposlenika američkog veleposlanstva u BiH, doznati je li u svezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jest, da pokuša utjecati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužiteljstva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto veleposlanika u Sloveniji ili nekoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Iskaz je dao i svjedok Safet Oručević koji je ispričao kako ga je Bakir Izetbegović zamolio za pomoć kako bi se pomirio s Radončićem, te je bio medijator između njih dvojice.

Safet Oručević u svom svjedočenju je rekao da je vodio nekoliko razgovora s Radončićem te da je on u prijateljskim odnosima s liderom SBB-a od 2010. godine.

Na svom svjedočenju Oručević je kazao da ga je Bakir Izetbegović prošle godine zvao nekoliko puta i tražio da ga pomiri s Radončićem. Istaknuo je da je lider SBB-a to u početku odbijao, ali je ipak pristao pomiriti se s Izetbegovićem. Također je rekao da je bio svjestan, kao i Radončić da ih prisluškuju, pa su se u međusobnoj konverzaciji često šalili, izvjestio je Klix.ba.

Na pitanje tužitelja Mihajlovića je li u telefonskim razgovorima s Radončićem spominjan Naser Keljmendi, svjedok se nije mogao sjetiti.

Kada mu je tužitelj pročitao izjavu iz istrage u kojoj je rekao kako je "Radončić kao jedan od najvećih problema naveo proces na Kosovu protiv Kelmendija koji se njemu pakira", svjedok je odgovorio da je to točno.

"Generalizirao sam stvari u istrazi o kojima mi je Radončić pričao u razgovorima, a to su sati i sati razgovora. Imao sam dojam da me što više želio informirati o procesu na Kosovu, da se pokušava njemu napakirati, da je nevin, a kako bih to mogao prenijeti drugoj strani", naveo je svjedok.

Na pitanje odvjetnika Barbarića, Oručević je rekao da je Radončić znao da ga prisluškuju. U razgovorima, kako je rekao svjedok, spominjan je i izvjesni "Osmica".

Tužitelja je zanimala i njegova veza s portalom Vijesti.ba i 24sata.info, a Oručević je rekao da ih drže njegovi prijatelj i dva sina te da on nema veze s uređivačkom politikom, ali je kazao da je član Upravnog odbora TV1.

Svjedok Emir Talirević je ispričao da Radončića poznaje godinama, ali i Sarićevu, iako ne zna gdje je zaposlena. Rekao je kako je u jednom od razgovora s Radončićem doznao da je Sarić viđena na moru s Almirom Džuvom, ali se nije mogao sjetiti tko je koga tada zvao.

Na pitanje tužitelja kakvu je obavještajnu službu spominjao u razgovorima s Radončićem, svjedok je pojasnio da je optuženi ugrađivao ‘jacuzzi' i da je za to ponuđena visoka cijena. Prema njegovim riječima, raspitivao se kod "svojih" arhitekata u Beogradu, nakon čega je Radončiću prenio da mu je "obavještajna služba dobra".

Nastavak suđenja je zakazan za 9. studenoga.

Izvor: Detektor.ba/Klix.ba/Agencije