SAD ne planiraju Dayton 2, Srbi i Hrvati misle da iza te ideje stoji namjera pretvaranja BiH u građansku državu

Iz Veleposlanstva SAD rečeno je da bi za novu konferenciju, poput "Daytona 2", bio potreban dogovor tri konstitutivna naroda.

"Daytonski pregovori bili su povjesni događaj. Oni su rezultirali mirovnim sporazumom koji je uspostavio strukturu BiH", napominju iz Veleposlanstva SAD.

"Organiziranje 'Deytona 2' i prekomponiranje BiH ne dolazi u obzir, jer priču o tome zagovaraju oni kojima su u interesu ustavne promjene koje će ići u korist Bošnjaka", tvrde predstavnici političkih stranaka iz RS.

HDZ 1990 pretpostavlja da organiziranje ''Daytona 2'' nije ideja lidera SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, već njegovih "američkih sugovornika".

"Nemamo informacije u kom bi smjeru išao taj `Dayton 2` i koji mu je cilj, ali ako je Lagumdžija pristao na njega onda pretpostavljamo da je cilj u skladu s konceptom države BiH koji on propagira, a to je građanska BiH'', rekao je Srni glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar.

Vegar kaže da je Lagumdžijin koncept viđenja države BiH pojednostavljen i da pretpostavlja dominaciju jednog naroda - onog najbrojnijeg.

HDZ 1990 ranije je, u kontekstu ustavnih reformi u BiH, zagovarao održavanje međunarodne konferencije o ustavni promjenama u BiH, ali Vegar kaže da ova stranka sada ne može dati podršku nečemu o čemu ništa ne zna.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić ponovila je opće poznat stav da je RS apsolutno protiv "Daytona 2" te je istakla da je "lider SDP-a Zlatko Lagumdžija sve vrijeme u SAD stvarao lažnu sliku o RS".

"Nama je poznato da je takvu politiku započeo predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, nastavila SDA, a sada je učvršćuje Lagumdžija. On želi da se naprave ustavne promjene koje će omogućiti da se dođe do principa 'jedan čovjek jedan glas', što znači 'preglasavanje i majorizaciju druga dva naroda'", smatra Majkić.

Ona je istakla da Daytonski mirovni sporazum pruža mogućnosti koje u BiH nisu iskorištene do kraja i izrazila nadu da međunarodna zajednica i SAD, koje su do "sada favorizirale bošnjačku politiku i narod", neće nasjedati na takvu vrstu zahtjeva. Majkić napominje da se namjere Bošnjaka "najbolje vide na primjeru Hrvata u Federaciji BiH, koji su apsolutno majorizirani".

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da je "napravljena kriza s ciljem da se završi tako da BiH bude prekomponirana" i dodao da RS treba izaći iz čitave priče i da nikakav "Dayton 2" ne dolazi u obzir.

"Jedino što je ostvarivo u BiH je, ako to Lagumdžija želi, 'Washington 2'", provokativno je poručio Bosić.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da nitko "više ne želi" da se bavi bilo kakvom prekompozicijom u BiH.

"Sama činjenica da su propale sve dosadašnje inicijative o bilo kakvim ozbiljnim promjenama Ustava pokazuje da od toga nema ništa. To mogu samo biti puste želje", rekao je Ivanić.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić naglašava da "Dayton 2" nitko ne može organizirati bez volje sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih aktera iz Daytonskog sporazuma.

"Daytonski sporazum nije samo sporazum strana u BiH. To je sporazum u kojem su kao jamci sudjelovali SAD, EU, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Ruska Federacija. 'Dayton 2' je želja bošnjačkih i hrvatskih političara u BiH, ali je jasno da za tako nešto ne postoji politička volja Srba", mišljenja je Čavić.

Kongresmen Michael Turner jučer je tijekom susreta s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom u Washingtonu rekao da je došlo vrijeme da SAD, nakon više od 15 godina Daytonskog ustava, organiziraju "Dayton 2".

Prema riječima kongresmena Turnera, "Dayton 2" bi bio konferencija na kojoj bi međunarodna zajednica izašla s konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH ispuni svoje ciljeve kao funkcionalna država.

 Srna