Sabor Herceg Bosne u idućih mjesec dana

...u BiH u vrijeme kada se sve više govori o promjenama daytonskog uređenja BiH, potvrdio je za Dnevni list Vlado Šoljić, predsjednik ove udruge.
 
Time je potvrđeno pisanje Dnevnog lista kako se već mjesecima radi na planiranju održavanja novog Sabora. Šoljić je objasnio kako je udruga HZHB koja ima za cilj promicati strateške smjerove nacionalnog, kulturnog i gospodarskog razvitka Hrvata u BiH, poslala zahtjeve za sudjelovanjem svim hrvatskim strankama koje bi se trebale očitovati do srijede, nakon čega bi se trebalo znati tko će ispred stranaka sudjelovati u radu ovog tijela.
 
Svaka stranka sudjeluje
Inače, predviđeno je da na Saboru svaka stranka pošalje po dva izaslanika, te bi se nakon godina stanke, u kojima se malo čulo za ovu udrugu, trebao održati novi Sabor HZHB, koja je inače trebala biti i krovna institucija hrvatskog naroda u BiH. Šoljić je naglasio kako je zbog turbulentnog političkog vremena u kojima se trenutačno mnogo govori o sudbini Hrvata u BiH, nužno da Sabor HZHB-a odgovori na svoju zadaću te pruži jasnu poruku o tome kakva je uloga i budućnost hrvatskog naroda u ovoj državi. Stoga će Sabor biti jedinstvena prilika da sve hrvatske stranke nastupe jedinstveno, te pritom pokažu kako oko vitalnih nacionalnih pitanja mora postojati široki konsenzus.
 
Pozitivne reakcije
Iako se proteklih mjeseci mnogo govorilo o održavanju Hrvatskog foruma u organizaciji stranaka potpisnica Kreševske deklaracije, Sabor Herceg Bosne ipak će biti zasebno okupljanje hrvatskih političkih i kulturnih predstavnika. Prve pozitivne reakcije hrvatskih stranaka odaju kako će se sa Sabora Herceg Bosne odaslati jaka politička poruka u kojoj će se posebno naglasiti neodrživost sadašnjeg daytonskog uređenja zemlje u kojem su Hrvati dovedeni u potpuno neravnopravnu poziciju.
 
Oba HDZ-a sudjeluju
Najjače hrvatske političke stranke HDZ BiH i HDZ 1990. već su dobile poziv za održavanjem Sabora, s tim da je Ljubićev HDZ, pozvao prije toga na održavanje Glavnog vijeća HZHB-a kojim bi se stvorile sve potrebne pretpostavke za održavanje Sabora u punoj regularnosti.
 
Nacionalni konsenzus
Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar smatra da se sa Sabora Herceg Bosne, unatoč činjenici da se radi o udruzi, može poslati politička poruka, tim više što će u radu ovog tijela sudjelovati predstavnici svih hrvatskih stranaka. Time će se zapravo nastaviti politička ofenziva kojom hrvatske stranke nakon dugo vremena pokušavaju doći do nacionalnog konsenzusa.

 dnevni list